Eiwitrijk herfstgras kan goed worden benut
Herfstgras is eiwitrijk. Volgens Wim Honkoop van PPP-Agro Advies is het een gemiste kans als boeren dit gras onvoldoende benutten, zeker wanneer ze in de toekomst meer eiwit van eigen land moeten halen.
De 180 melkkoeien van Ron Bunnik uit IJsselstein lopen al sinds half april buiten. Tijdens de droge maanden deze zomer hield hij ze een tijd binnen, maar sinds een paar maanden weidt hij ze weer volop. En als het aan hem ligt, dan gaan de koeien voorlopig nog niet naar binnen.
'Ik ga dit jaar niet meer inkuilen, maar het gras dat er nog is, wil ik zo goed mogelijk benutten. Het liefst door de koeien lang in de wei te houden en anders door het toepassen van stalvoedering.'
Droge omstandigheden
Bunnik probeert het grasaanbod voor zijn melkvee zo smakelijk mogelijk te houden. Dat lukt nu goed vanwege de droge omstandigheden. 'Maar ook andere jaren houd ik mijn koeien graag lang in de wei. Ik probeer het gras dan kort en schoon te houden en geef de koeien dagelijks een ander perceel. Door 's nachts aan stalvoedering te doen, houd ik groeitrappen.'
Nachtvorst is gunstig voor de percelen met langer gras
De melkveehouder doet daarbij aan roterend standweiden al wijkt hij weleens van het vaste ritme af, als een ander perceel op dat moment geschikter lijkt.
Corrigeren
Met het mooie najaarsweer is er nog eiwitrijk en kwalitatief goed herfstgras beschikbaar. 'Stop het in de koe zolang dit nog kan. De draagkracht is in ieder geval niet beperkend', zegt Honkoop. Hij raadt melkveehouders aan om goed te corrigeren bij het voeren van eiwitrijk herfstgras.
Op intensievere zandbedrijven betekent dat minder soja of raap voeren en misschien wat meer mais. Op grasbedrijven is het goed om er een kuil met lager eiwit of natuurhooi naast te voeren. 'Dus niet de herfstkuil van vorig jaar', aldus de adviseur. Corrigeren kan ook via het krachtvoer, dus een eiwitarmere brok als de koeien nog een paar kilo droge stof herfstgras eten.
'Het heeft de voorkeur om het grootste deel van het herfstgras via weidegang als toetje op te laten nemen', meent Honkoop. 'Dit is de goedkoopste optie en pakt ook BEX- technisch nog eens gunstig uit.'
Smakelijk
Belangrijk is om het herfstgras zo smakelijk mogelijk te houden. Als het weer het toelaat, is het verstandig om eind augustus, begin september veel gras weg te maaien. Daardoor ontstaan frisse, smakelijke weiden. De groei neemt af in het najaar, dus gras dat begin september is gemaaid, zit eind september amper aan de 1.000 kilo droge stof.
Ook moet het gras kort worden gehouden. Honkoop adviseert bij standweiden een grashoogte onder de 10 centimeter, bij omweiden onder de 12 centimeter.
Belangrijker dan de centimeters is de vuistregel dat gras nog rechtop moet staan. Dan kan de wind erdoor en blijft het smakelijker. Al het gras dat langer is, moet eigenlijk worden gemaaid. Bossen en langer gras gaan snel platliggen en onderin bij de zode stinken en schimmelen. Dit is een belangrijke oorzaak van afnemende smakelijkheid.
Roterend weiden
Roterend weiden is belangrijk in het najaar, dus elke dag een nieuw perceel. 'Geef je koeien daarbij meer ruimte dan in de zomer. Als de draagkracht gunstig blijft, kun je soms meerdere keren terugkomen. Doordat de koeien altijd een paar dagen weg zijn geweest, zijn blijft de smakelijkheid op peil', aldus de rundveeadviseur.
Nachtvorst is gunstig. Door de vorst gaan de mindere geur en smaak eraf en eten koeien gras dat ze anders laten staan. Wanneer het nat is, kunnen melkveehouders hun koeien kort en intensief weiden. Honkoop adviseert de voergang een tijdje leeg te houden en de koeien alleen buiten te laten vreten.
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Walker MT25I-32
2018, P.O.A.
-
Kverneland Ploeg 3300S Variomat (LH) #20949
Gebruikt, € 47.000
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (LH) #433240
Gebruikt, € 3.289
-
Stihl RT 5097.1
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Technisch Manager Programma Natura 2000
Provincie Overijssel - Zwolle
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Weer
-
Donderdag6° / 3°10 %
-
Vrijdag4° / 2°10 %
-
Zaterdag6° / -1°60 %