Landbouw Engbertsdijksvenen onder druk door bufferzones

De buffers die staan gepland rond natuurgebied Engbertsdijksvenen in Oost-Twente, zetten de landbouw in het gebied onder druk. Dat blijkt uit hydrologisch onderzoek dat donderdag werd gepresenteerd in Langeveen.

Landbouw+Engbertsdijksvenen+onder+druk+door+bufferzones
© Archief

De onderzoekers van Royal Haskoning/DHV stellen dat zowel de buffer zoals die in de gebiedsanalyse wordt voorgesteld, als twee varianten daarop van invloed zijn op de landbouwopbrengsten in die zones. Akkerbouw is niet meer mogelijk en ook de grasopbrengst loopt terug. Bij toepassing van de grootste buffer zal ook de graswinning in die zone onmogelijk zijn.

Niet alleen in de ingetekende bufferzones wordt het voor boeren veel lastiger. Ook erbuiten zullen agrarische bedrijven er last van hebben, voorspelt Royal Haskoning/DHV. De mate waarin, hangt af van welke tegenmaatregelen worden getroffen om het uitstralingseffect te beteugelen. De onderzoekers verwachten 10 tot 20 centimeter grondwaterstijging bij een peilopzet van 50 centimeter in de bufferzone.

Ongewenst effect

'Dat is een ongewenst effect. Iedere centimeter vernatting is er één waar je nog wat mee moet', zei hydrologe Erna Aalting bij de presentatie. De tegenmaatregelen die tot nu toe zijn doorgerekend, blijken niet te voldoen. Dat zijn drainage en het afvoeren van water via extra sloten. Een derde maatregel die wordt genoemd, is het ophogen met grond. Dat is waarschijnlijk erg duur.

Ecologisch onderzoek dat ook is uitgevoerd, wijst overigens uit dat iedere buffervariant ongeveer evenveel effect heeft op het verbeteren van de natuurwaarde. De Bestuurlijke Advies Commissie neemt 19 december een besluit welke variant verder wordt uitgewerkt. Voorafgaand worden de leden van LTO Noord rond het natuurgebied nog geraadpleegd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer