Kruidenrijk grasland is kwestie van finetuning

Ook zonder toediening van kunstmest en drijfmest bleven de percelen met kruidenmengsels bij melkveehouder Matté Eikelenboom deze zomer goed groen. Kruidenrijke graslanden blijken een kwestie van finetuning.

Het waren gedurende de lange droge periode zelfs de meest groene percelen van het bedrijf. Dat vertelde de melkveehouder tijdens de demonstratiedag Koolstofkringloop op 15 oktober in Lopikerkapel. Volgens hem vraten de koeien alle kruiden goed kaal.

De demonstratiedag was een onderdeel van het 'Project Koolstof kringlopen', georganiseerd en gefinancierd door provincie Utrecht onder begeleiding van DLV Advies. Hierin draait een tiental Utrechtse boeren mee in studieclubverband, met nog een groep incidentele volgers.

Cichorei

Tijdens de demonstratiedag in Lopikerkapel stonden demonstraties van kruidenrijk grasland en specifieke bemesting van het bodemleven op het programma.

Dit bewijst dat het ook zonder inputs kan

In de percelen stonden naast Engels raaigras onder meer cichorei, rode klaver en weegbree. Dit moet zorgen voor meer koolstofvastlegging, betere droogte resistentie, meer biodiversiteit, gezondere rantsoenen en betere mest.

Mengsels

Peter Takens van Takens Kringlooplandbouw Advies liet zien wat de voordelen van kruidenrijk grasland zijn en vertelde ook hoe je met zo'n perceel moet omgaan om de diversiteit goed te houden.

Daarnaast vertelde Ruben Borge van Rockin' Soils hoe je de bodem kunt stimuleren en activieren. Onder meer door fermentatiemengsels die op het eigen bedrijf te maken zijn van schimmels die bij jouw bodem passen, bijvoorbeeld door eigen melk te gebruiken. Hierdoor verbetert weer de kwaliteit van de mest, wat goed is voor het bodemleven.

Supervitaal

Begeleider Edith Finke (DLV Advies): We zijn met de groep naar een perceel gelopen waar een mengsel is ingezaaid. Dat staat er nu twee jaar. De veehouder heeft geen kunstmest gebruikt en zelfs geen dierlijke mest. Toch zie je een supervitale wei, vol met gras, cichorei, rode klaver en andere kruiden. Dat bewijst dat het ook zonder inputs kan.'

Peter Takens liet de deelnemers in de grond kijken en toonde aan hoe de cichorei geworteld was. 'Cichorei moet een keer per twee jaar goed bloeien en zich doorzaaien. Zelf doorzaaien is moeilijker.'

Biodiverser

Volgens hem mocht het perceel nog wel biodiverser zijn van samenstelling. 'Er is nog vrij veel raaigras dat lang is en plat gaat liggen. Het onderste deel gaat stinken en is niet meer smakelijk. Met wat meer kruiden ertussen was dat niet gebeurd.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer