Melkveehouder+eigenaar+natuurgebied+Achterdijk
Nieuws
© Landelijk Vastgoed online

Melkveehouder eigenaar natuurgebied Achterdijk

Melkveebedrijf Verburg-De Groot is de nieuwe eigenaar en beheerder van natuurgebied Achterdijk in Giessenlanden.

Het bedrijf gaat de polder zodanig beheren dat de bijzondere natuurwaarden in stand blijven en tegelijkertijd een gezonde bedrijfsvoering mogelijk is. Dat maakt provincie Zuid-Holland bekend.

Polder Achterdijk is door de provincie Zuid-Holland ingericht als compensatie voor de natuurwaarden die verloren gingen door de aanleg van het fietspad Arkel-Leerdam. De polder is 6 hectare groot en maakt deel uit van het Natuurnetwerk Nederland.

Heikikker

Om het leefgebied voor bijzondere soorten als de heikikker, de kleine modderkruiper en de bittervoorn te kunnen behouden, is gericht natuurbeheer van de polder noodzakelijk.

De provincie laat daarom het beheer van Achterdijk over aan andere partijen, die beschikken over meer ervaring en ook meer materieel en personeel om het gebied duurzaam te beheren. Verburg-De Groot werd na een openbare verkoopprocedure door de provincie geselecteerd als meest geschikte koper voor polder Achterdijk.

Inrichtingsmaatregelen

De nieuwe eigenaren krijgen twee jaar de tijd om een pakket inrichtingsmaatregelen uit te voeren. Dat is nodig om het leefgebied van de bijzondere dier- en plantensoorten in polder Achterdijk in stand te houden.

Daarna volstaat naar verwachting regulier onderhoud om de bijzondere natuurwaarden in stand te houden. De provincie ziet toe op de naleving van de voorwaarden en op de bereikte resultaten voor de natuur.

Weer

 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
Meer weer