Succesvol+broedseizoen+ondanks+koude+start
Nieuws
© Bert Hartman

Succesvol broedseizoen ondanks koude start

Water, Land & Dijken (WLD) typeert 2018 als een goed weidevogelseizoen, 'ondanks de koude start'. Donderdag presenteerde het agrarisch collectief de cijfers uit het veld aan de leden en vrijwilligers.

De koude periode aan begin dit jaar leek even een negatief effect te hebben op de weidevogels, maar het goede weer daarna én de bereidheid van de boeren om een laagje water in greppels of op het land te zetten, zorgden voor voldoende voedsel, stelt veldcoördinator Martine Bijman van WLD.

Bijman: 'Tijdens het seizoen stelden ook verschillende boeren het maaien op het laatste moment uit. Dat bood de jonge vogels de gelegenheid om te schuilen in het hogere gras.'

Broedparen

De telling, uitgevoerd in opdracht van de provincie Noord-Holland, kwam over het hele werkgebied gemiddeld uit op nagenoeg honderd broedparen per 100 hectare. 'Dat is een robuust aantal, dat wil zeggen dat de populatie tegen een stootje kan', concludeert Bijman.

'Er is een robuust aantal broedparen geteld, dat wil zeggen dat de populatie tegen een stootje kan'

Martine Bijman, veldcoördinator Water, Land & Dijken

WLD houdt jaarlijks ook haar eigen tellingen. De laatste grootschalige monitoring door de provincie dateert van 2013. 'Ten opzichte van die inventarisatie is er zelfs sprake van een lichte stijging,' aldus Bijman.

Flexibel

Volgens de veldcoördinator is vooral het flexibel beheer op maat een van de redenen voor de goede cijfers. 'Marken is daar een mooi voorbeeld van.'

Door het waterpeil aan te passen op het moment dat dit gunstig is voor de weidevogels, heeft dat een aantoonbaar positief effect, stelt Bijman. 'De uitkomst op Marken van 254 broedparen op 100 hectare onderschrijft dat ook.'

Versterken

Ook in de gebieden van de drie natuurbeherende organisaties is de score goed, merkt Bijman op: 'Hieruit blijkt dat natuurgrond en agrarische grond elkaar versterken bij weidevogelbeheer. Daar worden we blij van.'

In sommige gebieden hadden de weidevogels veel te duchten van soorten die het gemunt hadden op hun nesten, zoals vossen en roofvogels. 'In 2019 gaan we nog meer inzetten op het weghouden van deze soorten bij nesten,' zegt Bijman.

Preventieve oplossingen

WLD wil daarvoor kikken of preventieve oplossingen in andere provincies ook in Noord-Holland zijn toe te passen. 'Daarnaast maken we gebruik van tips van andere agrarische collectieven en de overkoepelende vereniging BoerenNatuur.'

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer