Rode+diesel+tanken+in+Belgi%C3%AB+mag+wel
Nieuws
© nieuwe oogst

Rode diesel tanken in België mag wel

In België rode diesel tanken in Nederlandse landbouwvoertuigen is gewoon toegestaan. Dit jaar was hierover onduidelijkheid ontstaan door handhaving van de Belgische douane.

Het Belgische Ministerie van Financiën heeft inmiddels aangegeven dat de Nederlandse eigenaar van het landbouwvoertuig daarvoor geen contingentvergunning hoeft te hebben, meldt Cumela Nederland

De afgelopen tijd heeft de Belgische Douane diverse boetes uitgedeeld aan Nederlandse bestuurders van landbouwvoertuigen. De reden is dat er rode diesel was getankt en dat dit illegaal zou zijn. De uitleg van de Belgische douane leidde tot onduidelijkheid over het gebruik van rode diesel in België door Nederlandse loonbedrijven en agrariërs.

Vergunning

Belgische gebruikers van rode diesel moeten namelijk beschikken over een vergunning Energieproducten en elektriciteit (contingentvergunning). Zonder deze vergunning mag er geen rode diesel in de brandstoftank van het voertuig zitten.

Probleem is dat bedrijven gevestigd buiten België deze vergunning niet kunnen krijgen. Het ontbreken van de vergunning was de reden voor de Belgische Douane om bekeuringen uit te delen aan Nederlandste bestuurders van landbouwvoertuigen.

Voorwaarden

Cumela Nederland heeft aan het Belgische Ministerie van Financiën gevraagd wat de voorwaarden zijn om rode diesel in Nederlandse landbouwvoertuigen te mogen tanken. Het antwoord hierop is: 'Een Nederlandse tractor mag in België rijden met rode diesel. Hij dient hiervoor geen vergunning te hebben.'

Het Nederlandse bedrijf hoeft dus geen vergunning Energieproducten en elektriciteit te hebben. Deze vergunning wordt alleen afgegeven aan bedrijven met Belgische BTW-nummers. Wel moet het gebruik van het Nederlandse voertuig voldoen aan de voorwaarden die gelden om in België op rode diesel te mogen rijden.

Landbouw

Algemeen geldt dat in België rode diesel is toegestaan in landbouwvoertuigen die worden gebruikt voor in de land-, tuin- en bosbouw. Onder land- en tuinbouwwerkzaamheden moet worden verstaan: de algemene landbouw, de groenteteelt, de fruitteelt, de bloementeelt, de sierplantenteelt, de teelt van zaai- en pootgoed, het kweken van bomen, graszoden kweken, veeteelt, en dergelijke.

Onder land- en tuinbouwwerkzaamheden vallen niet: tuinaanleg, tuinonderhoud en landschapsverzorging, een manege uitbaten, het louter verhandelen van vee, en dergelijke.

Bosbouw

Onder bosbouwwerkzaamheden worden alle activiteiten verstaan die in een bos worden uitgevoerd en die nodig zijn om het bos in stand te houden of de specifieke doelstellingen te bereiken voor het bosbeheer. Voorbeeldenzijn het planten, snoeien of kappen van bomen in bossen, onderhoud van grachten, beken en paden in bossen. Het vervoer van bomen en takken vanuit een bos naar een andere locatie valt eveneens onder de accijnsvrijstelling.

Houttransport door een handelaar (bijvoorbeeld transportfirma, houthandelaar) vallen niet onder de accijnsvrijstelling.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zondag
  9° / 4°
  50 %
 • Maandag
  8° / 3°
  50 %
Meer weer