Cumela+zet+driehonderd+trekkerbumpers+op+de+weg
Nieuws
© Gertjan van der Wal

Cumela zet driehonderd trekkerbumpers op de weg

De trekkerbumper-campagne van Cumela is voortvarend van start gegaan. In ruim een jaar tijd zijn driehonderd trekkerbumpers gesubsidieerd.

Met een investering van ruim een half miljoen euro geeft de Cumela-sector aan verkeersveiligheid serieus te nemen. Er is voor nog eens bijna tweehonderd trekkerbumpers een subsidie beschikbaar voor ondernemers in groen, grond en infra.

Trekkerbumpers vergroten de zichtbaarheid van trekkers. Breedteverlichting en breedtemarkering zorgen bij andere weggebruikers voor een snellere herkenning. Bovendien zorgt de trekkerbumper voor afscherming van de voorwielen van trekkers.

Positieve ervaringen

Bestuurders die rijden met een trekkerbumper voorop hun trekker, geven aan dat het zeker zijn voordelen heeft. 'Je merkt dat auto's wat eerder remmen of je wat extra ruimte geven', is de meest gehoorde reactie.

Je merkt dat auto's wat eerder remmen of je wat extra ruimte geven

Er wordt opgemerkt dat andere weggebruikers de trekkerbumper een welkome aanvulling op de weg vinden. Het handje of het duimpje van de automobilist gaat wat vaker omhoog wanneer weggebruikers elkaar passeren.

Breed inzetbaar

Ondernemers maken de overweging tussen een bumper die een zo groot mogelijk gedeelte voor de trekker afschermt, een bumper die breder inzetbaar is of een bumper die door de extra verfraaiing aandacht trekt. Het wordt allemaal aangeboden voor de diverse leveranciers.

Inmiddels zijn er vijftien verschillende trekkerbumpers die – na aanschaf door lidbedrijven - door Cumela gesubsidieerd worden met 500 euro per bumper. Driekwart van de gesubsidieerde trekkerbumpers zijn afkomstig van het merk Tractorbumper of van Sauter Frontprotectors. De trekkersbumpers van Jochemsen, Zuidberg, Goudland en de AGRIbumper komen ook vaker voor.

Extra investering

Campagneleider Thijs Veneklaas Slots: 'De gemiddelde ondernemer investeert 2.100 euro per trekkerbumper. Vermenigvuldig dat met zo'n driehonderd bumpers en dan zie je dat de Cumela-sector een extra investering in veiligheid doet van een half miljoen. Voorlopig blijven Cumela-bedrijven investeren in veiligheid.'

Het overgrote deel van de trekkerbumpers zie je terug in het oosten en het zuiden van Nederland, geeft Veneklaas Slots aan. 'Waar een trekkerbumper vaker in het straatbeeld verschijnt, gaan andere ondernemers eerder overstag om ook op deze wijze een steentje bij te dragen aan de verkeersveiligheid.'

Voortouw nemen

Directeur belangenbehartiging Michiel Pouwels van Cumela geeft aan dat de brancheorganisaties - samen met de leden - het voortouw neemt om te laten zien dat de sector veiligheid op de openbare weg serieus neemt.

'Met dat voortouw willen we trekkerfabrikanten en dealers overtuigen dat veilig landbouwverkeer ook hun maatschappelijke verantwoordelijkheid is. Wij hopen dat de trekkerbumper aan het einde van onze campagne een breder gedragen product is dat een bekend beeld is, voorop de trekker die op de openbare weg rijdt. Zie onze sector als vliegwiel, zeker omdat onze lidbedrijven via de weg van opdracht A naar klus B moeten', zegt Pouwels.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer