Veiligheid bij loonwerk en grondverzet stelt ministerie teleur

Bij 80 procent van de bedrijven die zich bezig houdt met cultuurtechnisch werk, grondverzet en agrarisch loonwerk is iets niet in orde op het gebied van veiligheid. Het ministerie van SZW is teleurgesteld in de sector.

Veiligheid+bij+loonwerk+en+grondverzet+stelt+ministerie+teleur
© Nieuwe Oogst

Tijdens een tussenevaluatie heeft de inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) aangegeven teleurgesteld te zijn in de veiligheid van de Cumela-sector.

Bij 80 van de 100 bezochte bedrijven was iets niet in orde. De controles gaan door tot 1 januari 2018. Mogelijk wordt dit verlengd naar 1 februari. Voorkom problemen en zorg dat afschermingen in orde zijn, luidt het advies van Cumela.

Aftakasbescherming

Cumela Nederland is de brancheorganisatie voor ondernemers in groen, grond en infra. Het gaat in Nederland om zo'n drieduizend bedrijven. Sinds juli dit jaar voert inspectie SZW controles uit in de Cumela-sector.

Onveilige situaties die volgens SZW niet door de beugel kunnen zijn het ontbreken van aftakasbescherming, noodstop en afscherming van de kolomboor. Daarnaast zijn onveilige situaties bij de opslag van banden. Deze moeten stevig worden vastgelegd en de stelling moet stevig zijn.

Onvoldoende lengte van de compressorslang, is een ander probleem dat de inspectie SZW in de praktijk tegenkomt. De compressorslag moet 3 meter zijn.

Niet geldig argument

Niet gekeurde machines komt SZW ook te vaak tegen. Het argument dat een machine niet wordt gebruikt, is voor SZW niet geldig. Als een machine aanwezig is, kan ermee worden gewerkt.

SZW heeft aangegeven dat heel veel bedrijven een RI&E hebben. Zij hebben de indruk dat er niet veel met het Plan van Aanpak wordt gedaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer