Vijfde+van+loonwerkers+vreest+voor+droogteschade
Nieuws
© Han Reindsen

Vijfde van loonwerkers vreest voor droogteschade

Ongeveer een vijfde van de loonwerkers houdt er rekening mee dat het omzetverlies, dat van de zomer vanwege de droogte ontstond, in het najaar verder oploopt.

Dat blijkt uit de enquête uitgevoerd bij het ledenpanel van Cumela Nederland. Van het ledenpanel geeft 59 procent aan in vergelijking met een normale zomer werk te hebben gemist. De hardste klappen kregen en krijgen de bedrijven te verwerken die in de Achterhoek en Overijssel zijn gevestigd.

Vooral het agrarisch loonwerk kreeg met minder werkzaamheden te maken. Bij veel loonwerkers werd dit weer gecompenseerd door extra werkzaamheden in het grondverzet. Daar namen de werkzaamheden namelijk toe dankzij een beter draaiende economie.

Inkomensderving

Hoewel op veel plaatsen het agrarisch werk vervangen werd door grondverzet, blijkt er bij diverse bedrijven wel degelijk sprake te zijn van inkomensderving. Het gaat dan om bedragen van 7.500 tot 120.000 euro.

Wat dit inhoudt voor de individuele ondernemer, is volgens Cumela lastig te duiden. Dat hangt nauw samen met de omvang van het bedrijf. Ook hangt het ervan af of het bedrijf alleen werkzaam is voor de agrarische sector of dat het ook voor andere sectoren werkzaamheden verricht.

Verliezen

Ondertussen verwacht 33 procent van de groep loonwerkers, die inkomsten misliep, dit later in het jaar weer in te kunnen lopen. Een groep van 17 procent rekent er echter op dat de verliezen nog verder oplopen. Een zelfde percentage loonwerkers geeft aan er rekening mee te houden dat rekeningen langer onbetaald blijven.

Uit de enquête blijkt echter ook dat sommige loonwerkers juist extra werkzaamheden kregen dankzij de droogte. Dat leverde meevallers op van 2.000 tot 20.000 euro. Het is niet duidelijk of deze groep overlapt met de groep loonwerkers die inkomsten misliep. De enquête onder het ledenpanel geeft een globaal beeld van de situatie in de sector, maar kan door de beperkte omvang geen beeld geven die 100 procent dekkend is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer