Geen+bouwstop+Friese+geitenhouderijen
Nieuws
© René Eijsink

Geen bouwstop Friese geitenhouderijen

Er komt vooralsnog geen tijdelijke bouwstop voor geitenhouderijen in Friesland. Partij voor de Dieren drong hier onlangs op aan in Provinciale Staten, maar trok de motie in. Dat deed de PvdD na een toezegging van gedeputeerde Johannes Kramer om met inhoudelijke gegevens over de sector te komen.

Volgens PvdD-Statenlid Rinie van der Zanden moet de provincie Fryslân de provincies Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel, Utrecht en Limburg waar al een geitenstop geldt achterna gaan. Zij vreest voor een geiteninvasie vanuit deze provincies. 'Wij moeten ervoor zorgen dat wij er niet meer geitenhouderijen bij krijgen', gaf Van der Zanden aan. Ze krijgt hiervoor steun van SP, PvdA, D66, en Sietze Schukking. Friesland telt ongeveer twintig geitenbedrijven.

• Lees ook: Geitensector staat voor flinke uitdaging

Fractievoorzitter van de ChristenUnie Wiebo de Vries sprak van een voor de bühne-voorstel. 'Er wordt aan paniekvoetbal gedaan, terwijl er niets aan de hand is. In Friesland zijn veel minder geiten dan in de provincies waar een tijdelijke bouwstop geldt.'

Vol stoppen met geiten

Hij kreeg bijval van de VVD 'Waar hebben we het over?', vroeg VVD-Statenlid Nynke Koopmans zich hardop af. 'Het is niet zo dat je hier zomaar een loods neerzet en deze vol stopt met geiten.Ook Maaike Prins van CDA vindt het geen goed idee een bouwstop aan te gaan omdat andere provincies het ook doen. 'Je doet het niet omdat andere provincies het ook doen.'

Bovendien stelt Prins, moet je eerst met inhoudelijke informatie komen voordat er uitspraken over gedaan kunnen doen. Landbouwgedeputeerde Johannes Kramer gaf aan dat de run op geitenhouderijen uit de andere provincies meevalt. 'Het aantal geitenhouderijen in Friesland is verkleind, bestaande bedrijven hebben een zekere uitbreiding. Maar het is niet de situatie die zich in Noord-Brabant voordoet. Een beperking gaat mij echt te ver. Over dit soort zaken moet je ook eerst met boeren praten, het gaat wel om familiebedrijven. Dit gaat wat te ruig.'

Dreigende invasie

Kramer ziet er dan ook niets in om als provincie in het geheim over de bouwstop te besluiten, zoals Partij voor de Dieren opperde en in eerdere provincies wel gebeurde. 'Dat gebeurde omdat zij een dreigende invasie van geitenhouders verwachtten. Die dreiging is hier niet. Er is geen noodzaak om dat geheim te doen.' Zijn voorstel om inhoudelijk een debat te voeren kon op goedkeuring van de partijen rekenen. Kramer verwacht begin volgend jaar met inhoudelijke gegevens te komen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer