LLTB+strijdt+tegen+Limburgse+geitenstop
Nieuws
© René Eijsink

LLTB strijdt tegen Limburgse geitenstop

De LLTB gaat inzetten op het behoud van verduurzaming voor geitenhouderijen in Limburg. Bestaande verduurzamingsplannen die omgeving en dierenwelzijn ten goede komen, moeten door kunnen gaan.

Volgens de LLTB moet het mogelijk blijven dat geitenhouders op hun bedrijven investeringen kunnen doen die bijvoorbeeld het dierenwelzijn verbeteren en de emissie van fijnstof en ammoniak terugdringen.

• Lees ook: Verbijstering over geitenstop in Limburg

Hierover wil de LLTB in gesprek met de politieke partijen, naar aanleiding van een motie die vorige week vrijdag werd aangenomen door Provinciale Staten. Deze motie zet de geitenhouderijsector in Limburg op slot.

Verrast

De LLTB en de ondernemersgroep geitenhouderij van de LLTB waren compleet verrast dat de motie werd aangenomen. Een kleine meerderheid nam dit besluit.

Provinciale Staten verzoeken Gedeputeerde Staten besluitvorming voor te bereiden om te komen tot een stop op nieuwvestiging en uitbreiding van geitenhouderijen in Limburg. Wanneer een concreet plan aan de Staten wordt voorgelegd, is op dit moment nog onbekend.

'Ondoordacht'

LLTB-voorzitter Léon Faassen vindt het besluit van Provinciale Staten slecht en ondoordacht. 'Door dit besluit worden ondernemers tegengewerkt die juist verdergaande maatregelen willen treffen om emissies terug te dringen', licht hij toe.

'Concrete innovatieve plannen zijn getorpedeerd. Ik ben diep teleurgesteld in enkele partijen die ondanks de goede uitleg van gedeputeerde Hubert Mackus de geitensector op slot hebben gezet.'

Verkiezingen

Naast enkele oppositiepartijen stemden coalitiepartijen VVD, D66 en PvdA voor de motie. Faassen: 'Dit heeft natuurlijk alles te maken met de verkiezingen voor Provinciale Staten die er binnenkort aan komen. Tot vlak voor de stemming wees niets erop dat de VVD en D66 de geitensector op slot wilden zetten. Het is een besluit om basis van emotie en dat vind ik onbegrijpelijk voor dergelijke bestuurspartijen.'

Een paar weken geleden heeft er nog een overleg plaatsgevonden met de landbouwcommissie, waarin is aangegeven dat beslissingen over geitenhouderijen bij gemeentes liggen. 'Toch hebben Provinciale Staten nu anders besloten en dat heeft mij erg verrast', zegt de LLTB-voorzitter.

Noord-Brabant

Ook in Noord-Brabant blijft dit onderwerp de gemoederen bezighouden. Daar besloot de provincie vorige week de bouwstop van geitenstallen te handhaven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer