VVD+en+CDA+voor+Overijsselse+geitenstop%2C+PVV+tegen
Nieuws
© Huisman Media

VVD en CDA voor Overijsselse geitenstop, PVV tegen

VVD en bijna de voltallige CDA-fractie van provincie Overijssel hebben woensdag tijdens een besloten vergadering voor een geitenstop in de provincie gestemd. PVV stemden tegen, evenals een CDA-Statenlid.

De coalitiepartijen vrezen dat ondernemers uit andere gebieden zich in Overijssel vestigen, het waterbedeffect, geven ze als reden aan. 'De geitensector in Nederland is met 12 procent gegroeid. Her en der is nog ruimte. Er zijn enkele boeren die een aanvraag voor vestiging hebben ingediend. Wij willen niet dat deze bedrijven hiernaartoe komen', stelt CDA-Statenlid Jeroen Piksen.

• Lees ook: LTO vindt slot geitenbedrijven Overijssel onterecht

Daarbij komt dat er 'niet officiële signalen' zijn vanuit de GGD dat de gezondheidsklachten van omwonenden bij geitenbedrijven niet een incident zijn, geeft hij aan. 'Het heeft een bestendig karakter. Dat wisten wij een half jaar geleden niet.'

Huiverig

Die mix van factoren heeft het CDA doen besluiten om voor de geitenstop te stemmen, aldus Piksen. 'We zijn heel lang huiverig hiervoor geweest. We hebben het zo lang mogelijk niet willen doen. Er zijn nu nieuwe ontwikkelingen. De gezondheid van mensen staat bovenaan. Dan moeten we een pas op de plaats maken.'

• Lees ook: Directe stop voor Overijsselse geitenhouderijen

Ook VVD stemde voor . 'Dat er sprake is van een mogelijk waterbedeffect verhoogt het gezondheidsrisico. Het is een stap die we helemaal niet willen zetten. Het grijpt in in de bedrijfsvoering en dat is bijzonder vervelend. Maar de gezondheid is ons belangrijkste argument. Hoeveel risico's willen we nemen met de volksgezondheid?', geeft VVD-Statenlid Regien Courtz aan.

Courtz weerspreekt dat de Overijsselse Staten al op de hoogte zijn van de resultaten van het onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar de mogelijk samenhang tussen geitenhouderijen en longklachten.

Verwonderlijk

PVV die tegen stemde vindt de move van een grote meerderheid van Provinciale Staten 'heel verwonderlijk'. 'Wij begrijpen niet wat er is gebeurd. Wij hebben de lijn die we met elkaar hebben afgesproken vastgehouden. Wij willen eerst de uitslag van het onderzoek afwachten en op basis van feiten daarna een besluit nemen', stelt PVV-Statenlid Jeanet Nijhof

Bovendien vindt de PVV dat boeren ook de mogelijkheid moeten krijgen om van zich te laten horen. 'Er is hierover geen overleg met de sector geweest. Dit past niet in een democratie. Je zult als geitenhouder maar net geïnvesteerd hebben.'

Andere mogelijkheden

Dat er boeren vanuit andere provincies naar Overijssel komen is volgens Nijhof onvoldoende aangetoond. 'Als dat zo zou zijn, dan waren er ook andere mogelijkheden geweest om deze groep te weren. Nu zet je een hele sector op slot.'

CDA'er Piksen stelt dat het besluit niet in beton is gegoten. 'Het geldt eerst voor een half jaar. Mocht uit de het onderzoek blijken dat het allemaal meevalt, dan kunnen wij het verbod ook weer opheffen.'

Voorzitter van LTO Noord-regio Oost Ben Haarman wil zo snel mogelijk met gedeputeerde Hester Maij om tafel. 'Ik kan het niet duiden waarom de provincie ineens voor een geitenstop beslist. Het is vijf voor twaalf; de onderzoeksresultaten zijn bijna bekend. Het is in een wat overspannen situatie besloten. Het was hoffelijk geweest als de provincie het onderzoek had afgewacht. Het valt mij tegen. Het sterkt het vertrouwen in de politiek niet.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer