RVO.nl worstelt met fosfaatdossier

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft grote moeite om het fosfaatdossier zowel tijdig als zorgvuldig af te handelen. De belangrijkste oorzaken: een gerechtelijke uitspraak in mei en een veelvoud aan bezwaren die vooraf was ingeschat.

RVO%2Enl+worstelt+met+fosfaatdossier
© Twan Wiermans

Dat blijkt uit een technische briefing waarmee de RVO.nl de vaste Kamercommissie van LNV op de hoogte bracht van de stand van zaken. Dit gebeurde in een vergadering die live via internet werd uitgezonden

De uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in mei 2018 plaatste RVO.nl voor de opgave om een groot aantal bedrijfssituaties opnieuw in behandeling te nemen. Het CBb droeg het ministerie van LNV met deze uitspraak op zorgvuldiger te kijken naar het begrip 'disproportionele last' in individuele bedrijfssituaties.

Ook het vele malen grotere aantal bezwaren dan in 2017 in overleg met het bedrijfsleven was ingeschat, veroorzaakte grote vertraging bij de afhandeling, aldus RVO.nl-directeur René van der Burg.

170 extra medewerkers

Van der Burg benadrukt dat het verder opschalen van de organisatie die zich bezighoudt met het fosfaatdossier geen zin heeft. Om beschikkingen en bezwaren op beschikkingen tijdig, maar ook zorgvuldig af te handelen, heeft RVO.nl allround medewerkers nodig. Nieuwe medewerkers moeten eerst worden ingewerkt voordat ze kunnen bijdragen aan een tijdige en zorgvuldige afhandeling. Dat kost te veel tijd.

'Er moet balans blijven bestaan tussen zorgvuldigheid, snelheid en organisatorische beheersbaarheid', herhaalde Van der Burg een paar keer tijdens het overleg tussen RVO.nl en Tweede Kamerleden. Sinds februari 2017 breidde RVO.nl het aantal medewerkers dat zich bezighoudt met de afhandeling van het fosfaatdossier uit van 100 fte naar 270 fte.

Ingrijpend en emotioneel

Van der Burg benadrukte ook het ingrijpende en emotionele karakter van de uitvoering van het fosfaatdossier. 'In het dossier is het balanceren tussen de belangen van het collectief en individuele gevallen. We weten wat er speelt en kennen al deze individuele gevallen. Tegen deze achtergrond levert RVO.nl een maximale prestatie. Alles is erop gericht ondernemers zo spoedig mogelijk duidelijkheid te geven. Het is een ernstige zaak dat er nog bedrijven zijn die geen besluit hebben ontvangen.'

De technische briefing die plaatsvond tussen RVO.nl en de Tweede Kamer geldt als voorbereiding op het Kamerdebat over het mestbeleid waarin het fosfaatdossier uitgebreid aan de orde komt. Dit debat staat gepland voor 12 december.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer