Fosfaatbank pas volgend jaar open

De fosfaatbank voor melkveehouders gaat pas in de loop van volgend jaar open. Dan pas zijn de laatste bezwaren in het kader van het fosfaatrechtenstelsel afgerond.

Fosfaatbank+pas+volgend+jaar+open
© Jan van Liere

Dat meldt minister Carola Schouten in een Kamerbrief. De bewindsvrouw wilde de fosfaatbank op 1 november open laten gaan, maar een aangenomen motie van VVD-Kamerlid Helma Lodders en CDA-Kamerlid Jaco Geurts belemmerde dit. In die motie stelden zij dat de fosfaatbank niet eerder zou worden opengesteld dan na de afwikkeling van alle bezwaren.

• Lees ook: Fosfaatbank niet open voor 1 november

Schouten verwacht een groot deel van de bezwaren nog dit jaar af te handelen. Veel bezwaarmakers stellen dat in hun geval sprake is van een individuele disproportionele last. Op deze bedrijven moet de minister een uitgebreide toets uitvoeren, stelt ze. Dit kost tijd.

Betreuren

De bewindsvrouw betreurt het uitstel. 'Bij een openstelling dit jaar zouden melkveehouders begin 2019 duidelijkheid krijgen over de vraag of zij in dat kalenderjaar aanspraak kunnen maken op ontheffing uit de fosfaatbank.' In haar ogen hadden bedrijven ook aanspraak kunnen maken op de fosfaatbank, terwijl hun bezwaarprocedure loopt.

Voorzitter Wil Meulenbroeks van LTO-vakgroep Melkveehouderij begrijpt dat er met de fosfaatbank wordt gewacht. 'Natuurlijk willen we dat de fosfaatbank zijn werk doet. Er zijn immers nog onbenutte rechten. Maar het is belangrijk dat de bezwaren eerst zijn afgerond. Ondernemers moeten weten waar ze aan toe zijn.'

Snelle afhandeling

LTO heeft er in gesprekken met het ministerie van LNV en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op gehamerd om te werken aan een snelle afhandeling van de beschikkingen. 'Ze weten in Den Haag dat het spannend is op het boerenerf', aldus Meulenbroeks.

De vakgroepvoorzitter begreep eerder al dat de uitgebreide toets lastig is. Het is soms onduidelijk welke stukken moeten worden aangeleverd. Meulenbroeks vindt het ook belangrijk dat ondernemers bezwaar hebben ingediend. 'Het is een recht van iedere ondernemer om dit te doen.'

Afromingsvrije lease

Er komt geen regeling waarbij een deel van de fosfaatrechten zonder afroming kan worden geleased. Schouten zou dit navragen bij de landsadvocaat. Een vrijstelling op basis van de meststoffenwet, zoals Geurts opperde, biedt geen mogelijkheid.

Dat kan enkel via een wetswijziging, die langs Brussel moet. De Europese Commissie gaf deze week aan voorstander te zijn van afroming. De herverdeling via de fosfaatbank stimuleert grondgebondenheid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer