Zoogkoeienhouder wil tijd voor keuze vrijstelling

VleesveeNL wil dat de inschrijftermijn voor de vrijstellingsregeling voor zoogkoeienhouders wordt verlengd. Er is volgens de brancheorganisatie veel onduidelijkheid en ongerustheid onder vleesveehouders over de fosfaatregels waarmee zij te maken krijgen.

Zoogkoeienhouder+wil+tijd+voor+keuze+vrijstelling
© Johan Wissink

Voor sommige ondernemers is dinsdag de laatste dag om hun keuze kenbaar te maken. De vrijstellingsregeling is op 24 oktober opengesteld. Zoogkoeienhouders die een beschikking hebben gehad, kunnen zich tot 6 november inschrijven.

• Lees ook: Geen doodsteek maar triomf in vleesveehouderij

Boeren waaraan geen rechten zijn toegekend, kunnen zich tot 1 december aanmelden voor de vrijstellingsregeling. VleesveeNL wil dat de aanmelding voor beide groepen vleesveehouders in ieder geval tot 31 december 2018 loopt of tot een redelijk moment nadat een veehouder beslissing heeft gekregen op een ingediend bezwaar.

Onredelijke korte termijn

'RVO.nl heeft van de minister een meer dan redelijke termijn gekregen om dossiers van vleesveehouders te beoordelen. VleesveeNL vindt dat de vleesveehouders een onredelijke korte termijn krijgen opgelegd van de minister. Een termijn waarbinnen op basis van te veel onduidelijkheden onomkeerbare besluiten worden gevraagd van vleesveehouders', stelt voorzitter Jacco Keuper van VleesveeNL.

'Dat geeft RVO.nl de tijd om boeren goed te informeren en veehouders de tijd om een afgewogen keuze te maken. Deelname aan de vrijstellingsregeling of onder de fosfaatregeling verder produceren is een grote beslissing die gevolgen heeft voor de bedrijfsvoering.'

Meer vrijstelling

Een langere inschrijftermijn is ook in het belang van de overheid zelf. Door de onduidelijkheid merkt VleesveeNL dat boeren niet durven kiezen voor de vrijstelling. 'De deelname aan de vrijstellingsregeling zal groter zijn als boeren over de juiste informatie beschikken en de gevolgen voor hun bedrijf goed in beeld hebben', vervolgt Keuper.

Bovendien zijn informatiemiddelen nog volop in ontwikkeling. Volgens de voorzitter werken beheerders van agrarische data en managementprogramma's aan aanpassingen, waardoor zoogkoeienhouders straks beter kunnen zien waar ze staan.

Bezwaar

Een aparte categorie vormen volgens Keuper ondernemers die bezwaar hebben ingediend tegen de beschikking of de herbeschikking die ze van RVO hebben ontvangen. Zij durven niet deel te nemen aan de vrijstellingsregeling uit angst dat hun bezwaar dan sneller wordt afgewezen.

'En daarbij hebben zij dat bezwaar niet voor niets aangetekend. Vaak zijn er ook advieskosten voor gemaakt. Dat weerhoudt boeren er ook van zich in te schrijven voor de vrijstelling. Daarom zou het voor veehouders mogelijk moeten zijn om niet gedurende de behandeling van hun bezwaar, maar tot na de afhandeling van hun bezwaarprocedure de beslissing te kunnen nemen of ze meedoen aan de vrijstellingsregeling of niet. Pas op dat moment is er duidelijkheid voor hen', besluit Keuper.

VleesveeNL is een initiatief van de Federatie Vleesveestamboeken Nederland, LTO Nederland, de samenwerkende vleesvee-integraties en Vee & Logistiek Nederland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer