Schouten hevelt fosfaatrechten vleesvee niet over naar melkvee

De fosfaatrechten die worden teruggegeven door vleesveehouders komen niet beschikbaar voor knelgevallen in de melkveehouderij. Dat zei landbouwminister Carola Schouten tijdens een Kamerdebat over de landbouwbegroting 2019.

Tijdens de behandeling van landbouwbegroting op woensdag- en donderdagavond vroegen CDA, PVV en SGP opnieuw om een oplossing voor de knelgevallen in de melkveehouderij.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts sprak van een 'noodkreet'. Hij vreest dat er begin volgend jaar honderden familiebedrijven in de problemen komen door hoge naheffingen als gevolg van onvoldoende fosfaatrechten.

Verleasen

Verschillende door Geurts aangedragen oplossingen – zoals het overhevelen van varkensrechten naar de melkveehouderij - zijn in het verleden niet mogelijk gebleken. Onlangs is ook het verleasen van rechten zonder afroming door de landsadvocaat als juridisch onhaalbaar afgeschoten.

Dit is een van de onderwerpen waar ik van wakker kan liggen en het laat mij niet los.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts

Jaco Geurt (CDA) tijdens het debat over de landbouwbegroting 2019 in de Tweede Kamer.
Jaco Geurt (CDA) tijdens het debat over de landbouwbegroting 2019 in de Tweede Kamer. © Dirk Hol

'Zou er nog wel een oplossing zijn voor al die knelgevallen? Die moet er wel komen, want ik maak mij grote zorgen dat aan het eind van het jaar heel veel gezinnen te horen krijgen dat ze tonnen aan boetes moeten gaan betalen aan de overheid. En dat kunnen we toch niet laten gebeuren?', verzuchtte Geurts tijdens het debat.

PVV-Kamerlid Barry Madlener roerde zich ook stevig in de discussie over de fosfaatwet. 'Veel nieuwe regelgeving voor agrarische ondernemers pakt in de praktijk nadelig uit voor Nederlandse boeren, met soms keiharde gevolgen en faillissementen voor juist de kleinere Nederlandse familiebedrijven'

PVV-Kamerlid Barry Madlener tijdens het debat over de landbouwbegroting 2019 in de Tweede Kamer.
PVV-Kamerlid Barry Madlener tijdens het debat over de landbouwbegroting 2019 in de Tweede Kamer. © Dirk Hol

Madlener noemde het fosfaatbeleid een 'oneerlijk systeem' dat zeer schrijnende gevolgen heeft met 'mogelijk zelfs een aantal gevallen van zelfdoding door radeloze ondernemers'.

Zowel de PVV als SGP-Kamerlid Roelof Bisschop verwezen naar een artikel uit V-focus waaruit zou blijken dat Schouten heeft geblunderd met het uitdelen van fosfaatrechten. In tegenstelling tot wat de Europese beschikking toestaat zijn deze ook uitgegeven aan vleesveehouders. Als gevolg hiervan zijn er voor 100 duizend kilo fosfaat te vee rechten uitgedeeld.

Het is om die reden dat Schouten niets ziet in het SGP-voorstel om de fosfaatrechten die vleesveehouders teruggeven door te geven aan knelgevallen in de melkveehouderij. Bisschop zei dat het hier om 2 miljoen kilo extra fosfaatruimte zou kunnen gaan.

Roelof Bisschop (SGP) tijdens het debat over de landbouwbegroting 2019 in de Tweede Kamer.
Roelof Bisschop (SGP) tijdens het debat over de landbouwbegroting 2019 in de Tweede Kamer. © Dirk Hol

De problemen bij boeren die in de knel zitten laten de minister niet onberoerd. 'Toch, zeg ik met pijn in mijn hart, hebben wij niet alle boeren die problemen ondervinden van dit stelsel kunnen helpen, en dat raakt mij. Ik heb ik de afgelopen periode gezocht naar ruimte, zowel hier met u, als ook bij de Europese Commissie. Ik heb moeten concluderen dat die ruimte, rekening houdend met het brede belang van de sector, er niet is.'

Strijdbaar

Na afloop van het debat bleef Geurts tegenover Nieuwe Oogst strijdbaar voor boeren in de knel. 'Dit is een van de onderwerpen waar ik van wakker kan liggen en het laat mij niet los. Ik blijf zoeken naar een oplossing, maar ik wil geen valse verwachtingen wekken. De mogelijkheden zijn op dit moment uitgeput. Toch geef ik nog niet op.'

Binnenkort is er tussen de Tweede Kamer en minister een ingelast overleg over de stand van zaken in de fosfaatbeleid. De minister liet tegenover Nieuwe Oogst TV doorschemeren dat boeren daar geen hoge verwachtingen van moeten hebben.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer