Bleker op de bres voor fokvaars

Voormalig landbouwstaatssecretaris Henk Bleker voert woensdag actie op het Plein in Den Haag. Hij vraagt als voorzitter van Vee&Logistiek Nederland aandacht voor het fokvaars. De positie van dit vee staat onder druk, vindt de organisatie.

Bleker+op+de+bres+voor+fokvaars
© René Bouwmeester

Met twee jonge koeien, een berg stro en een handvol veehouders stond de organisatie pal voor de ingang van het Binnenhof. Dat bleef niet onopgemerkt. Al snel kwamen onder meer Tweede Kamerleden Jaco Geurts (CDA), Roelof Bisschop (SGP) en Tjeerd de Groot (D66) poolshoogte nemen. Zij kregen de brochure aangeboden met de titel 'Op de bres voor Hollands Glorie: de kracht van de fokvaars.'

Vee&Logistiek Nederland is van mening dat de fosfaatregelgeving ongunstig uitpakt voor het Nederlandse fokvee. Deze regels verplichten boeren immers om fosfaatrechten te kopen voor elke koe. Maar omdat dit jonge vee geen melk produceert, staan daar geen directe inkomsten tegenover en is het een kostbare zaak om dit vee te houden. Het gevolg is dat veehouders snel afscheid van de dieren nemen, bijvoorbeeld door ze naar de slacht te brengen.

Verlies

Bleker vindt een slechte zaak. Hij meent dat de exportpositie van Nederland als topleverancier van melkvee tot stilstand wordt gebracht. 'Landen die tot nu toe onze dieren afnemen, van Kenia tot Jordanië, zouden dat in de toekomst niet meer kunnen doen omdat we in Nederland zo met ons mestprobleem omgaan. En met de export van jongvee gaat ook kennis mee; de export van melksystemen en van stalinrichting. Dat raak je op den duur ook kwijt. Dat moeten we niet willen.'

Het verlies reikt verder dan de economie, denkt Bleker. Jongvee staat relatief vaak in de wei, stelt hij. Het verlies van fokvee betekent ook dat jonge koeien uit het landschap verdwijnen. 'We willen de politiek ervan doordringen dat we binnen het fosfaatstelsel ruimte moeten creëren voor het fokken van jongvee.' Bleker stelt voor om jongvee dat bestemd is voor export buiten de fosfaatwetgeving te houden. 'Dat gaat om vijftigduizend dieren op jaarbasis en minder dan een procent van het fosfaatprobleem.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer