Osse+boeren+blijven+fel+op+plan+Meandere+Maas
Nieuws
© Meanderende Maas

Osse boeren blijven fel op plan Meandere Maas

De Osse boeren blijven ageren tegen het plan Meanderende Maas. Niet tegen het doel ervan: meer waterberging als de Maas het niet meer kan verwerken. Wel tegen het feit dat daarvoor 300 hectare landbouwgrond wordt opgeofferd.

Op de vruchtbare kleigronden in deze uiterwaarden ten oosten en westen van het kerkdorpje Macharen worden hoofdzakelijk gras, mais, suikerbieten en aardappelen verbouwd. Maar als het aan de plannenmakers van de Meanderende Maas ligt, wordt de landbouwgrond straks één groot natuur- en recreatiegebied. De dijken worden hoger en steviger en de uiterwaarden worden zo aangepast dat er in periodes van hoogwater meer water in kan staan en stromen.

Geen goed plan, stelt Gijsbert van Loon van ZLTO Midden-Maasland. 'Natuurlijk zijn wij niet tegen maatregelen om hoogwater tegen te gaan. Maar waarom moet dit weer ten koste gaan van vruchtbare landbouwgrond? Nee, dat kunnen we niet accepteren.'

Handtekening geweigerd

Toen enkele jaren geleden de intentieverklaring voor de Meanderende Maas werd ondertekend, weigerde het afdelingsbestuur al om zijn handtekening eronder te zetten.

'Primaire landbouwgrond verdwijnt dan. Dat kunnen wij niet verkopen richting onze achterban. Los van het feit dat op die 300 hectare niets meer verbouwd kan worden, drijft het ook de prijs op van landbouwgrond in de polder. We hebben onze bezwaren direct al kenbaar gemaakt aan de verantwoordelijk wethouder, maar die durft zijn rug niet te rechten.'

Ganzen

Van Loon wijst ook op mogelijke schadeposten door foeragerende ganzen. 'In de de Beerse Overlaet is 1.800 hectare aangewezen als foerageergebied. Als daar 300 hectare vanaf gaat omdat er voor de ganzen dan niets meer te vreten valt, zullen ze veel meer schade aanrichten aan de andere kant van de dijk.'

De afdelingsbestuurder denkt dat een combinatie van landbouw en hoogwaterbescherming een reele optie is. 'Waarom kan het niet én én? Nu wordt specifiek gekozen voor natuur en recreatie. Er zijn genoeg mogelijkheden om ook een plek te behouden voor landbouw, bijvoorbeeld door middel van een mozaïeklandschap. En dan kan er altijd nog water doorheen stromen als de nood aan de man is. Maar het is lastig om organisaties als Natuurmonumenten hiervan te overtuigen. Die hebben een andere agenda.'

Strijdvaardig

Van Loon en consorten blijven strijdvaardig. 'Het is nog niet definitief. Er zijn twee scenario's over van de zeven. Uitwisseling van onderdelen van alle scenario's is ook nog mogelijk. Maar hoop op een goede afloop is teveel gezegd, vrees ik.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / -2°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / -3°
  10 %
Meer weer