Werving oevers waterberging rond A27 start

Boeren met land in het Land van Heusden en Altena, aan weerskanten van de snelweg A27, kunnen randen van hun percelen aanmelden voor waterberging. Woensdag kwamen zo'n 25 boeren af op een informatiebijeenkomst in Dussen.

Werving+oevers+waterberging+rond+A27+start
© Peter van Houweling

De waterberging is een van de maatregelen die voorkomt uit de wateroverlast in het gebied in 2014 en 2015. Na die overlast volgde een periode van intensief overleg tussen waterschap Rivierenland en de ZLTO Altena-Biesbosch.

Dat overleg heeft al geresulteerd in diverse maatregelen, zoals 7 hectare waterberging, vervanging van duikers en reiniging.

3 Hectare nodig

Maar er is meer nodig. Daarom zoekt het waterschap samen met ZLTO naar meer mogelijkheden voor waterberging, in het bijzonder in het gebied waar destijds de meeste schade was, een groot gebied aan weerszijde van de A27. Dat gebeurt in samenwerking met ZLTO. ZLTO regelde samen met het waterschap Europese subsidie vanuit POP3.

Het doel van dit nieuwe project is 3 hectare waterberging door middel van 5 kilometer afgegraven akkerranden langs B-watergangen. Het gaat om randen van 6 tot 8 meter breed. Grondeigenaren ontvangen daarvoor een vergoeding voor de waardedaling van de grond ter hoogte van 85 procent van de grondwaarde.

Deelnemers blijven wel eigenaar van die grond. Ze hoeven geen kosten te maken voor ontwerp, vergunningen of een inricht- en beheerplan. Dat wordt vanuit het project betaald. Hetzelfde geldt voor de aanleg van de randen.

Vergoeding voor onderhoud

Daarnaast is er een vergoeding voor het onderhoud van de randen vanuit het Stimuleringskader groenblauwe diensten. Die vergoeding is gegarandeerd voor zes jaar. Vaak komt daar een vervolg op.

Woensdag was de eerste informatiebijeenkomst voor grondeigenaren. 'De opkomst was redelijk goed', zegt voorzitter Ariaan Straver van ZLTO Altena-Biesbosch. Bezoekers vroegen onder andere of 3 hectare wel zoden aan de dijk zet. 'Alle stappen helpen', antwoordde Straver.

Hij is voorzichtig optimistisch dat de beoogde 3 hectare wordt gehaald. 'Of iemand eraan meedoet hangt af van de persoon en de bedrijfsituatie.'

Investeringen

Straver geeft aan dat de boeren met land in het gebied al op diverse manieren bezig zijn met het verminderen van de kans op wateroverlast. De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in draineren en een betere vlaklegging van percelen. Ook is er volop aandacht voor bodembeheer.

Straver hoopt dat de percelen waarmee boeren meedoen goed verspreid liggen over het gebied.

Geen tweede ronde

Boeren kunnen voor overeenkomsten terecht bij coördinator Meeuwis Millenaar. Hij heeft nog geen goed beeld van de animo. 'Dat is nog te vroeg. Vanaf nu kunnen mensen mij bellen en ga ik hen bellen en bij hen langs.'

Belangstellenden kunnen zich nog tot december melden. Millenaar benadrukt dat er daarna geen tweede ronde komt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer