Waterberging in baggerdepot melkveehouder vangt pieken op

Melkveehouder Harold Vlooswijk uit Papekop heeft een voormalig baggerdepot op zijn perceel ingericht als piekwaterberging. De verwachting is dat de berging een tot twee keer per tien jaar nodig is voor de duur van ongeveer een week.

Waterberging+in+baggerdepot+melkveehouder+vangt+pieken+op
© Eigen foto

Deze nieuwe 'blauwe dienst' is ontwikkeld in samenwerking met de Agrarische Natuurvereniging Lange Ruige Weide en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR), op initiatief van de boer zelf. Als de waterberging niet wordt ingezet, is de locatie in gebruik als grasland.

• Lees ook: 'Sinds ik de baggerspuit gebruik, zijn de sloten levendiger'

Donderdagmiddag wordt de overeenkomst tussen Vlooswijk en het waterschap getekend en aansluitend laten de boer en hoogheemraad Constantijn Jansen op de Haar samen de berging vollopen ter demonstratie.

Grasland

Volgens HDSR is deze dienst een nieuwe manier van waterbergen op grasland. 'We zijn hier blij mee en zien graag dat dit soort bergingen ook met andere boeren wordt ingericht. We zijn ook benieuwd hoe het grasland zal reageren', aldus een woordvoerder.

Er kan ruim 3.000 kubieke meter water worden geborgen. Bij hevige regenval wordt het water met een grote pomp het land opgepompt. Als de overlast in de polder voorbij is, loopt de berging onder vrij verval leeg. Het waterschap monitort het effect van de maatregel om te zien hoe het bijdraagt aan het voorkomen van wateroverlast.

De melkveehouder ontvangt een vaste vergoeding voor het jaarlijkse beheer en een bedrag per inbedrijfstelling.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
Meer weer