Groene+Klaver+doet+graag+mee+aan+Green+Blue+Deal
Nieuws
© Bert Hartman

Groene Klaver doet graag mee aan Green Blue Deal

Hoogheemraadschap van Rijnland en enkele overheden onderzoeken de mogelijkheden om de Meerpolder bij Zoetermeer in te richten als waterberging en weidevogelgebied. Een mooie combinatie, vinden ze.

Maandag ondertekenden provincie Zuid-Holland, gemeenten Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg en het waterschap hiervoor een Green Blue Deal. De meer dan vierhonderd jaar oude polder is grotendeels in gebruik als grasland voor de veehouderij. Met name in het westelijk deel liggen de percelen laag, waardoor geregeld wateroverlast optreedt bij hevige regenval.

Voorzitter Theo van Leeuwen van het agrarisch natuurcollectief De Groene Klaver is positief over het extra perspectief voor de weidevogel. 'Op zich gaan plasdras en weidevogels goed samen, maar we moeten ervoor waken dat de bewuste percelen in het broedseizoen bij een calamiteit helemaal onder water komen te staan.'

Boerenlandpaden

De Groene Klaver is zelf ook al langer actief in de Meerpolder. 'Met bestaand beheer, maar ook met nieuwe activiteiten, zoals het uitzetten van boerenlandpaden', vertelt Van Leeuwen. 'Een mooi initiatief om de burger nog meer te laten meegenieten van de agrarische natuur in de polder. Graag worden we straks ook betrokken bij de Green Blue Deal om alles goed op elkaar af te stemmen. Bij eventuele toedelingen van weidevogelgebieden is het bijvoorbeeld logisch om voorkeur te geven aan ondernemers die ook openstaan voor andere maatschappelijke doelen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / -2°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / -3°
  10 %
Meer weer