Waterplan Lobith verrast boeren

Boeren in het gebied Rijnstrangen bij Lobith en Spijk zijn verrast door de plannen die er liggen om het gebied mogelijk in te richten als 'retentiegebied' voor de Rijn. Het gebied kan dan eens per tien à twintig jaar vollopen met water.

Waterplan+Lobith+verrast+boeren
© Nieuwe Oogst

Daarmee zal de schade voor de bedrijven veel groter zijn dan in eerdere plannen die er eerder waren voor het gebied. In die plannen zou het gebied eens in de 500 à 1000 jaar vollopen. De plannen gingen destijds van tafel doordat het programma 'Ruimte voor de rivier' er kwam. Het gebied bleef echter gereserveerd voor toekomstig gebruik, na 2050.

Nu wordt het gebied mogelijk al vanaf 2030 ingezet voor de opvang van water. Rijkswaterstaat heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden. Naast het plan voor Rijnstrangen zijn er nog drie andere mogelijkheden in beeld. De drie andere varianten bestaan aan pakketten aan kleinere maatregelen. Het plan voor Rijnstrangen is een grote ingreep die voor een flinke daling van de waterstand kan zorgen in de Waal, Nederrijn, Lek, Pannerdensch Kanaal en de IJssel.

© Eigen Foto

Beweegbare waterkering

In het plan wordt gekozen voor een beweegbare waterkering van honderden meters breed. De dorpen Lobith en Spijk komen daarmee op een eiland te liggen als het gebied onderloopt. Ook moeten er nieuwe dijken aangelegd worden. Als Duitsland niet meedoen, moet er bijvoorbeeld 9 kilometer dijk worden aangelegd op de grens. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat kiest in het voorjaar welke variant ze verder laat onderzoeken. Volgens woordvoerder Vanya Ginsel van Waterschap Rijn en IJssel is lang niet zeker welke variant het gaat worden.

'Als waterschap zullen we vermoedelijk voor januari aangeven wat wij van het plan vinden. Het is lang niet zeker welke variant het gaat worden. De variant Rijnstrangen geeft wel de grootste 'klapper'. Het zorgt voor de grootste daling van de waterstanden. Maar het geeft ook de grootste 'klapper' in het budget van de minister. Het is een heel duur plan, het kost minstens 632 miljoen euro. Maar daarin is veel nog niet meegenomen.'

Donderslag

Voor voorzitter Gerard Holleman van LTO Noord afdeling De Liemers-Montferland kwam het plan afgelopen week als 'donderslag bij heldere hemel'. Wij zijn hier niet in betrokken en ik kan dus ook de consequenties nog niet goed beoordelen. Maar er zijn zeker 15 bedrijven bij betrokken in het gebied. Het roept veel vragen op. Want het is Natura 2000-gebied. Heeft het daar dan geen consequenties voor?'

Hij verwacht van de overheden dat ze snel met het gebied in gesprek gaan. 'Ik ben door verschillende boeren benaderd. Het geeft veel onrust.'

Waterstand

De variant Rijnstrangen geeft volgens onderzoek van Rijkswaterstaat een behoorlijke daling van de waterstanden: 12 tot 14 centimeter op de Waal, 8 tot 10 centimeter op het Pannerdensch Kanaal, 4 tot 6 centimeter op de IJssel en 8 tot 10 centimeter op de Nederrijn en Lek.

Gemeente Zevenaar vindt dat het cultuurhistorische landschap van Rijnstrangen in ieder geval behouden moet blijven. Als Rijnstrangen de voorkeursvariant wordt, dan wil de gemeente in overleg gaan met verschillende partijen in het gebied, zoals LTO Noord, Staatsbosbeheer en de dorpsraden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  10 %
Meer weer