Waterbergingsplan voor Staphorst

Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft plannen voor het inrichten van een waterberging en de verbreding van 18,5 kilometer aan watergangen bij Staphorst. Doel is om zowel wateroverlast als droogte tegen te gaan.

Waterbergingsplan+voor+Staphorst
© Waterschap Drents Overijsselse Delta

Dinsdag hadden belanghebbenden tijdens een drukbezochte inloopbijeenkomst de gelegenheid om op het plan te reageren. Met het project 'Duurzaam watersysteem Spoortippe en Punthorst' wil het waterschap ervoor zorgen dat water beter kan worden vastgehouden of juist kan worden afgevoerd, als dat nodig is.

'Zo ontstaat er meer ruimte in het watersysteem, waardoor wateroverlast of juist droogte, als gevolg van de klimaatverandering, vermindert', zegt projectmanager Dinant Hommes.

Hoogwatersituaties

Het plan is om langs de waterloop Beentjesgraven een waterbergingsgebied van 4 hectare aan te leggen. Die kan worden ingezet tijdens hoogwatersituaties. De bovengrond wordt van deze percelen afgegraven, zodat het maaiveld lager komt te liggen en er ruimte ontstaat om het water uit de Beentjesgraven vast te houden.

Naast de waterberging voorziet het plan in de aanpassing van 18,5 kilometer aan watergangen. In het gebied Spoortippe wordt 16 kilometer aan watergangen verbreed, bij buurtschap Punthorst nog eens 2,5 kilometer.

Zonnepark

Het aanleggen van een waterberging en het verbreden van de watergangen is niet uniek. Wel uniek zijn de plannen voor een zonnepark in de waterberging. 'Dat komt wat onder het maaiveld te liggen. Daardoor is het minder zichtbaar', licht Hommes toe.

'Het is voor het eerst dat we dat gaan doen. Ook het waterschap heeft de opgave om klimaatneutraal te worden. Dan doen we het liever op deze manier dan dat we daar landbouwgrond voor gebruiken.'

Grond geruild

Via de landinrichting zijn stroken land langs de watergangen eerder al vrij geruild. Dat maakt het voor Waterschap Drents Overijsselse Delta eenvoudiger om deze watergangen te verbreden. Daarnaast krijgen de watergangen een flauwer talud. Sommige watergangen worden aan twee kanten verbreed, andere watergangen aan één kant.

Bijkomend voordeel is dat het watersysteem door de verbreding minder gevoelig wordt voor begroeiing in de watergangen, stelt de projectmanager. 'Momenteel vangen we dit op door extra vaak te maaien. Als de watergangen zijn verbreed, is dat niet meer nodig en zorgen we dus, naast meer veiligheid, voor minder kosten die het maaien met zich meebrengt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer