Kunstwerk Vliegend Varken om te kappen met kooien

Na het Westerpark in Amsterdam doet het Vliegend Varken van dierenwelzijnsorganisatie CWIF nu Nijmegen aan. Het kunstwerk is onderdeel van de campagne tegen het houden van dieren in kooien.

Kunstwerk+Vliegend+Varken+om+te+kappen+met+kooien
© Vidiphoto

Het 4 meter hoge en 7 meter lange varken is gemaakt van cortenstalen schijven en van de hand van kunstenaar Jantien Mook. Met het burgerinitiatief dat op 9 oktober startte, wil de dierenwelzijnsorganisatie een miljoen handtekeningen inzamelen.

Zodra het beoogde aantal handtekeningen is bereikt, biedt CWIF deze in Brussel aan. De organisatie vindt dat Nederlandse en Europese regelgeving met betrekking tot het huisvesten van dieren niet vergenoeg gaat. Sinds oktober is de handtekeningenactie in de EU getekend door zo'n 226.000 sympathisanten, onder wie 37.500 uit Nederland.

Discussie niet nieuw

De discussie over het gebruik van kooien in de veehouderij is niet nieuw. Groepshuisvesting van zeugen, de vierdageneis en nu de druk op de invoering van het vrijloopkraamhok zijn stuk voor stuk maatregelen die daaruit voortvloeien.

Landbouworganisaties staan positief tegenover maatregelen die dieren meer welzijn geven, maar staan op het standpunt dat ook de consument daarin een rol heeft en dat bovenwettelijke maatregelen uit de markt moeten worden betaald.

Andere locaties

Vanaf 10 december is het kunstwerk te zien in Den Haag. Mogelijk dat het na nog een aantal tussenstops in Nederland in 2019 verhuist naar Brussel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer