Fransen+investeren+ook+in+dierenwelzijn
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Fransen investeren ook in dierenwelzijn

Varkens kunnen hun natuurlijke wroetgedrag laten zien op de We'll Floor betonroostervloer, die is voorzien van een strooiselbak. Dit trok de aandacht op de toonaangevende nationale Franse veehouderijbeurs Space in Rennes, die deze week werd gehouden.

Ook in Frankrijk staat het welzijn van varkens hoog op de agenda, evenals de vraag hoe de varkenshouder goed beloond kan worden voor de investeringen in dierenwelzijn. De Franse IFIP semi-overheidsorganisatie voor de veehouderij schonk daar in lezingen aandacht aan.

Ook de Poolse varkenshouderij was bij IFIP-lezingen onderwerp van gesprek. Niet alleen vanwege de economische groei in dit Oost-Europese land, dat in de veehouderij aan de weg timmert, maar ook door de dreiging van Afrikaanse varkenspest. Die heerst al langer in Polen en heeft nu ook in Roemenië toegeslagen.

Varkenspest

Op de beurs, bezocht door duizenden mensen werkzaam in de veehouderij uit meer dan honderd landen, hingen waarschuwingsborden vanwege de wereldwijd toenemende virulentie van het Afrikaanse varkenspestvirus. Dat weerhield de organisatie er niet van om excursies naar veehouderijen te organiseren, waaronder een varkenshouderij.

De vertegenwoordiger van het Nederlandse Landbouwministerie hield voor het bedrijfsleven een netwerkborrel op de beurs. Vijf Nederlandse bedrijven werden op de beurs onderscheiden voor een noviteit: Denkavit France, Fancom, Lely, Provimi-Cargill en Vencomatic.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  25° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  32° / 13°
  10 %
 • Zondag
  27° / 19°
  10 %
Meer weer