POV+tevreden+over+naleving+welzijnsregels
Nieuws
© Archief Marcel Bekken

POV tevreden over naleving welzijnsregels

Op 82 procent van de varkensbedrijven stelde de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) geen tekortkominingen vast tijdens aselecte inspecties. De POV zegt in een reactie tevreden te zijn over de hoge mate van naleving van de wet- en regelgeving voor het dierenwelzijn.

Het aantal bedrijven waar in 2017 proces verbaal werd opgemaakt was met drie stuks laag. Hieruit mag geconcludeerd worden dat de wet- en regelgeving in de varkenshouderij in het algemeen goed wordt nageleefd. De POV is verheugd over dit resultaat. De NVWA publiceerde op 8 november zijn ‘Inspectieresultaten 2017’.

350 bedrijven

In 2017 heeft de NVWA zowel selecte als aselecte inspecties op het welzijn bij varkens uitgevoerd op in totaal 350 varkensbedrijven. De meeste geïnspecteerde bedrijven leven de regels voor het houden, huisvesten en verzorgen van varkens na, concludeert de NVWA.

Niet-nalevingen hebben vooral betrekking op het voorgeschreven dichte gedeelte van de vloer, de maximale spleetbreedte tussen roosterbalken, het hokverrijkingsmateriaal en de minimaal voorgeschreven oppervlakte voor de varkens. Uit de aselecte inspecties blijkt een toezichtbeeld met een naleving van 82 procent.

Zelden proces verbaal

In 2017 werd in drie gevallen proces verbaal opgemaakt. Hoewel dit aantal relatief laag is, is ieder proces verbaal één teveel, vindt de POV. In de andere gevallen was er sprake van een minder zware overtreding en werd een herstelbrief opgemaakt of kreeg de varkenshouder een waarschuwing.

Deze zijn gericht op het zo snel mogelijk herstellen van de tekortkoming. In vier gevallen kon de tekortkoming meteen worden hersteld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  25° / 12°
  10 %
Meer weer