Meer+duurzame+stallen+in+Nederland
Nieuws
© © Anjo de Haan

Meer duurzame stallen in Nederland

Van de ongeveer 77.450 stallen met rundvee, varkens en/of pluimvee in Nederland behoorde op 1 januari van dit jaar 15 procent tot een integraal duurzaam stalconcept. Dat is een stijging van 1,4 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Dat blijkt uit de monitor integraal duurzame stallen 2017 die minister Carola Schouten (LNV) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het percentage duurzame stallen loopt uiteen van 9,0 procent in de rundveehouderij tot 27,8 procent in de varkenshouderij en 39,4 procent in de pluimveehouderij.

Het totaal aantal duurzame stallen is daarmee gestegen van 11.374 naar 11.646. De stijging is vooral toe te schrijven aan het aandeel biologische bedrijven (+170) en veehouders die met de maatlat duurzame veehouderij (+303) werken. Het percentage duurzame dierplaatsen in Nederland is gestegen van 36,7 procent naar 40,5 procent.

Dierplaatsen

Op basis van dierplaatsen blijkt dat 20,3 procent van het rundvee, 37,1 procent van de varkens en 41,4 procent van het pluimvee integraal duurzaam gehouden wordt. Het aandeel dierplaatsen is duurzame stallen is daarmee aanzienlijk hoger dan het aandeel gerealiseerde duurzame stallen.

'Het is een mooi resultaat en ik vind het belangrijk dat het percentage integraal duurzame stallen verder toeneemt. Dit onderwerp is ook onderdeel van de gesprekken met de dierlijke sectoren en maatschappelijke partijen in het kader van de verduurzaming van de veehouderij', schrijft minister Schouten aan de Tweede Kamer.

Weer

 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  25° / 12°
  10 %
Meer weer