Motie+voor+statiegeld+op+blik
Nieuws
© Gouke Wilpstra

Motie voor statiegeld op blik

GroenLinks en SGP hebben deze week een motie ingediend voor statiegeld op blikjes. Hierin werd gewezen op de verwondingen die dit zwerfvuil toebrengt bij onder meer rundvee.

De motie van Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks) wordt gesteund door Chris Stoffer (SGP). Beiden vragen de regering om ook voor blikjes statiegeld in te voeren, als blijkt dat het actieplan tegen zwerfvuil onvoldoende effectief is. Het kabinet is in dat geval alleen voornemens statiegeld in te voeren op petflesjes.

Jeannette van de Ven, LTO-portefeuillehouder Gezonde Dieren, is blij met de motie waarover volgende week in de Kamer zal worden gestemd.

• Lees ook: Vlaamse boer krijgt meldpunt voor koe met 'scherp-in'

'Dieren die buiten grazen lopen een zeker risico op inwendige verwondingen en aandoeningen door het eten van resten van frisdrankblikjes en harde plastics. Het is ons wat waard als we dit type zwerfvuil in de bermen en op landbouwgrond kunnen verminderen, door de invoering van statiegeld op flesjes en blikjes', zegt ze.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer