Exportwaarde+sierteelt+volgt+record+van+2017
Nieuws
© FloraHolland

Exportwaarde sierteelt volgt record van 2017

De Nederlandse bloemen- en plantenexport van dit jaar blijft het recordniveau van 2017 volgen. Tot en met augustus ligt de exportwaarde op 4,2 miljard euro, een fractie minder dan vorig jaar. Dat blijkt uit de exportstatistieken van Floridata.

Exporteurs weten in 2018 een groei te realiseren in Oost-Europa en verre bestemmingen, maar grote traditionele markten blijven achter bij vorig jaar. Drie van de top-vijf exportbestemmingen - Duitsland, Engeland en Italië - staan op achterstand, de verkoop in Frankrijk is vergelijkbaar met vorig jaar, en alleen Polen noteert een plus. De top-tien exportlanden realiseerde tot en met augustus een omzet die 1 procent lager is dan in 2017.

'De gemiddelde groei in de andere landen ligt op 4,3 procent', verklaart Wesley van den Berg van Floridata de minimale krimp in de eerste acht maanden van dit jaar. 'Als de markt normaliseert, kan de totale exportwaarde weer op het jaarrecord van 6 miljard euro uitkomen', zegt hij, waarbij Van den Berg wijst op de grote impact van het koude voorjaar en de warme zomer. 'Dat heeft de vraag getemperd en aanvoerpatronen veranderd.'

Inleveren

Afgelopen maand bleef de exportwaarde steken op 429 miljoen euro, 2 procent minder dan vorig jaar. Daarmee was augustus dit jaar de zesde maand waarin Nederlandse exporteurs moesten inleveren. Alleen in januari en in juni werd een plus bereikt. De achterstand op vorig jaar bedraagt tot en met augustus 10 miljoen euro.

In de top-tien van exportbestemmingen is de groei richting Polen en Rusland illustratief voor het toenemende belang van Oost-Europese markten voor bloemen en planten uit Nederland. 'Oost-Europeanen zijn bloemenliefhebbers, economisch gaat het er over het algemeen redelijk tot goed, en retailketens openen steeds meer vestigingen. Zij nemen bloemen en planten mee in hun pakket en vergroten daarmee de verkoop', weet de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB).

Vliegbestemmingen

Floridata signaleert ook een relatief grote groei op vliegbestemmingen in het Verre Oosten. 'Het aandeel van die markten is weliswaar klein, maar het effect van die extra vraag op de prijsvorming is positief', legt de VGB uit. 'Bij speciale gelegenheden buiten Europa zijn behoorlijke budgetten voor bloemversieringen beschikbaar. Dat is een grote groeimarkt.'

De uitvoerwaarde van pot- en tuinplanten klom tot en met augustus met ruim 2 procent naar 1,7 miljard euro. Bloemen gaven bijna 2 procent prijs, met als gevolg een dat er tot en met augustus voor 2,5 miljard euro de grens over ging. In augustus viel de plantenexport echter tegen, vooral richting Duitsland en Frankrijk. Structureel is er een overcapaciteit in de grootste productgroep in het plantensegment, de orchideeën, merkt de VGB op.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  19° / 5°
  10 %
 • Zaterdag
  21° / 4°
  10 %
 • Zondag
  21° / 8°
  50 %
Meer weer