Innen+promotiegeld+sierteelt+ligt+onder+vuur
Nieuws
© FloraHolland

Innen promotiegeld sierteelt ligt onder vuur

De directie van Royal FloraHolland wil de inning van promotiegeld voor het Bloemenbureau Holland stopzetten.

Het innen van het geld tast de concurrentiepositie van de bloemenveiling aan, zegt algemeen directeur Steven van Schilfgaarde, omdat concurrerende handelsplatformen het niet doen. 'Het ondermijnt het gelijke speelveld in de markt.'

Jaarlijks int FloraHolland zo'n 15 miljoen euro voor het bloemenbureau. Dat gebeurt door middel van een heffing. Telers dragen 0,2 procent af van de omzet die ze op de veiling hebben en handelaren 0,19 procent. Volgens Van Schilfgaarde willen meerdere telers en kopers dit geld liever niet afdragen.

Leden beslissen

De directie wil zelf geen beslissing nemen over het al dan niet stopzetten van de inning. Dat wordt overgelaten aan de algemene ledenvergadering of de ledenraad, zegt een woordvoerder van de bloemenveiling.

De algemene ledenvergadering komt in december voor de laatste keer bij elkaar om de nieuwe ledenraad te kiezen. 'Eventueel zou dit onderwerp dan op de agenda kunnen staan', aldus de woordvoerder. FloraHolland gaat in de komende maanden in consultatiesessies de discussie over het innen van het promotiegeld voeren.

Volgens Van Schilfgaarde zou het innen van het promotiegeld bijvoorbeeld via een algemeen verbindende heffing per hectare kunnen, zoals daar nu ook naar wordt gekeken voor innovatiegelden.

Sinds 2015

FloraHolland vergaart het promotiegeld van de telers en handelaren sinds 2015. Daarvoor inde de veiling en handel ieder op hun eigen manier omdat de twee partijen het niet eens konden worden over de heffingsmethode. Toen besteedden ze het geld ook naar eigen inzicht. Voor die tijd inde het Productschap Tuinbouw het geld.

Van Schilfgaarde gaf tijdens de dit voorjaar gehouden algemene ledenvergadering in Aalsmeer al aan dat FloraHolland stopt met het zelfstandig stimuleren van de bloemen- en plantenverkoop. Daarmee liet hij strategische ambitie van de veiling varen om consumenten in 2020 zo'n 1 miljard euro meer aan sierteeltproducten te laten besteden.

Op zoek naar alternatieven

Als de leden van FloraHolland beslissen dat de veiling stopt met het innen van het promotiegeld, zullen we op zoek moeten naar een andere manier, zegt directeur Matthijs Mesken van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB). 'Ik heb op dit moment geen alternatief voorhanden.'

De VGB-directeur zegt tevreden te zijn over de manier waarop het nu wordt geïnd. 'Ik hoor geen klachten, maar begrijp de beweegredenen van Van Schilfgaarde wel.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  22° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 11°
  10 %
Meer weer