Sierteeltexport+blijft+nipt+achter+bij+vorig+jaar
Nieuws
© FloraHolland

Sierteeltexport blijft nipt achter bij vorig jaar

De sierteeltexport loopt na de eerste drie kwartalen van dit jaar 0,6 procent achter op vorig jaar. Dat meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB).

Ondanks de krimp blijft het recordniveau van 6 miljard euro van vorig jaar erin zitten, stelt de VGB. 'Als in het laatste kwartaal een stijging van 1,4 procent ten opzichte van 2017 wordt gerealiseerd, haalt de Nederlandse groothandel weer dit record. Dat is realistisch', zegt directeur Matthijs Mesken van de VGB.

September was een matige maand voor de bloemen- en plantenexport. Bij de bloemen was er een terugval van 6 procent, waardoor de totale exportwaarde in de eerste negen maanden met 2,8 miljard euro 2 procent onder het niveau van vorig jaar blijft. Pot- en tuinplanten doen het iets beter. Met deze productgroep realiseerden sierteelthandelaren tot en met september een exportwaarde van 1,8 miljard euro, wat 2 procent meer is dan in het afgelopen jaar.

Top 10

De uitvoerwaarde naar de top 10-landen nam in de eerste negen maanden van dit jaar 2 procent af. De grootste krimp is zichtbaar in Italië: 6 procent blijkt uit de statistieken van Floridata, het bedrijf dat marktcijfers en debiteureninformatie voor de sierteeltsector verzorgt. De statistieken tonen aan dat de afzet via retailkanalen is gegroeid, terwijl de verkoop via de Italiaanse groothandel is gekrompen.

'De onzekerheid is door de politiek instabiele situatie groot en daardoor is het consumentenvertrouwen minder', is de uitleg van de VGB. 'Dat heeft z'n weerslag op de bestedingen.' Ook de complexere financiering in Italië door de problemen bij banken beperkt de handel in sierteeltproducten.

Exportspreiding vlakt af

De exportspreiding van sierteeltproducten lijkt af te vlakken, blijkt uit de cijfers van Floridata. De toename van de exportwaarde naar Rusland temporiseert en ligt na negen maanden op een plus van 11 procent. Polen staat inmiddels op een stabiele vijfde positie in de rangorde van exportlanden met een plus van 8 procent. Door de matige koers van het Britse pond is de achterstand van de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk ruim 2 procent.

Floridata signaleert verder dat de digitalisering in de sierteelthandel doorzet. De elektronische melding van facturen door aangesloten exporteurs groeit sterk en dat duidt op meer transacties en per transactie kleinere volumes. 'Ook door voorop te lopen in e-commerce versterkt de Nederlandse groothandel zijn positie in de internationale bloemen- en plantenbranche', zegt Mesken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 6°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  10 %
Meer weer