Groei+Nederlandse+sierteeltexport+stagneert
Nieuws
© Ronald Goedheer

Groei Nederlandse sierteeltexport stagneert

De groei van de Nederlandse sierteeltexport stagneert. Dat blijkt uit cijfers die de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) heeft bekendgemaakt.

De uitvoer van bloemen en planten bereikte in de eerste helft van dit jaar een waarde van 3,4 miljard euro. Dit is gelijk aan de eerste helft van 2017. In voorgaande jaren groeide de sierteelexport echter. Na zestien kwartalen met omzetgroei was er in het afgelopen kwartaal een minimale terugval, tonen de statistieken die door Floridata worden bijgehouden.

Invloed van weer

Weersomstandigheden hadden dit jaar een onevenredig groot effect op de bloemen- en plantenafzet en de productie. Aanvankelijk was het voorjaar koud, waardoor de vraag naar met name tuinplanten achterbleef. Vooral maart en begin april kostte dit in belangrijke afzetgebieden omzet.

Door mooi weer daarna sloeg de bloemenmarkt om en kromp de vraag in april en in mei, terwijl die daarvoor nog op peil was. Bovendien waren er door overmatige regenval in Afrikaanse productiegebieden teelt-, leverings- en kwaliteitsproblemen.

Positief over rest van jaar

'Het is een prestatie van de Nederlandse groothandel dat deze tegenslagen in zowel productie als vraag zo goed zijn opgelost, waardoor de totale omzetwaarde na enkele eigenlijk bizarre maanden op hetzelfde peil is gebleven', vindt directeur Matthijs Mesken van de VGB.

De VGB blijft ondanks de stagnatie positief over de verkopen in de rest van het jaar. 'De groeipotentie in veel landen is goed, dat geldt met name voor Oost-Europa', aldus de VGB. Nummer vier, Polen, in de lijst van afzetbestemmingen van Floridata laat in de eerste helft van dit jaar een groei zien van 10 procent. De afzet in Rusland nam in de eerste zes maanden van 2018 met 15 procent toe.

Meer landen in de min

De groei in de top-10 afzetbestemmingen, die goed is voor bijna 80 procent van de export van bloemen en planten uit Nederland, staat onder druk. In vijf van de tien landen werd in het eerste halfjaar minder verkocht. Een jaar geleden was dit alleen het geval in het Verenigd Koninkrijk, dat nu op een min staat van 3 procent. De onzekerheid van Brexit werpt zijn schaduw vooruit, signaleert de VGB.

Planten deden het in het afgelopen half jaar beter dan bloemen. 'Groen wordt steeds belangrijker om ook de effecten van klimaatveranderingen te bestrijden', benoemt Mesken een pluspunt van planten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  20 %
Meer weer