Sierteeltexport+houdt+gelijke+tred+met+vorig+jaar
Nieuws
© FloraHolland

Sierteeltexport houdt gelijke tred met vorig jaar

De export van bloemen en planten loopt in de eerste vijf maanden van dit jaar gelijk op met vorig jaar. Evenals in 2017 werd eind mei de grens van 3 miljard euro aangetikt.

Volgens de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) waren de weersomstandigheden aanvankelijk fnuikend en later weer gunstig voor de plantenafzet. Directeur Matthijs Mesken van de VGB: 'Het voorjaar was in het begin te koud en later met veel mooier weer juist gunstig voor de afzet van met name tuinplanten.'

De exportcijfers van Floridata, het bureau dat de handelsstatistieken verzamelt, bevestigen dat beeld. Na drie maanden stond de plantenexportteller in de min en na vijf maanden op een plus van 3 procent.

Alle zeilen bijzetten

De snelle verbetering van de tuinplantenmarkt had wel tot gevolg dat handelaren alle zeilen moesten bijzetten. 'Qua productiecapaciteit en logistiek was het bijna niet te behappen', zegt de VGB. Acht van de top-10 afzetlanden voor pot- en tuinplanten hebben dit jaar een voorsprong op vorig jaar. Alleen het Verenigd Koninkrijk en Italië blijven achter, blijkt uit de exportcijfers.

Planten doen het dit jaar beter dan bloemen. Bij deze productgroep blijven juist acht van de top-10 landen achter bij vorig jaar. Alleen Polen en Rusland noteren tot en met mei een plus. 'Dat is illustratief voor de afzetpotentie die Oost-Europa voor de Nederlandse bloemisterijsector heeft', aldus Mesken.

Mindere maand mei

In de afgelopen maand kromp de totale exportwaarde met 1 procent tot 723 miljoen euro, waarbij de plantenwaarde met 5 procent steeg en de bloemenwaarde 6 procent kromp. 'Vorig jaar stegen beide productgroepen in mei, vaak de maand met de hoogste exportwaarde, met bijna 13 procent tot het maandrecord van 733 miljoen euro. Dat de exportwaarde dit jaar dat niveau niet haalde is bij een gemiddelde stijging van 5 procent op jaarbasis dus niet verwonderlijk', zegt Wesley van den Berg van Floridata. 'Mei 2018 telde een handelsdag minder. Dat heeft altijd effect.'

Vijf jaar geleden waren de top-10 afzetlanden goed voor 83 procent van de exportwaarde. Dat liep geleidelijk terug tot 79 procent vorig jaar. De spreiding van export was hierdoor groter, maar stagneert dit jaar. 'Naast weersomstandigheden zijn ook valutaschommelingen van invloed op de uitvoer', legt Mesken uit.

Exporteurs positief

Exporteurs rekenen erop dat Nederland 2018 met positieve cijfers afsluit. Vorig jaar werd tot en met mei een stijging van bijna 8 procent gerealiseerd en kwam de groei uiteindelijk uit op 5 procent, waardoor een exportrecord van 6 miljard euro werd bereikt. Dat dit jaar alleen in januari een plus werd genoteerd en in de maanden februari tot en mei een kleine min, is vooral in Noord-West Europa toe te schrijven aan zeer wisselvallige weersomstandigheden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer