Mislukken+overleg+brengt+korten+pensioen+dichterbij
Nieuws
© Dirk Hol

Mislukken overleg brengt korten pensioen dichterbij

LTO Nederland vindt het mislukken van het pensioenoverleg zeer teleurstellend. De hervorming van het pensioenstelsel komt er voorlopig niet en de kans dat de pensioenen vanaf 2020 worden gekort, komt dichterbij. Op korte termijn blijft alles nog bij het oude.

Kabinet en sociale partners hebben lang gesproken over hervorming van het pensioenstelsel en het minder snel verhogen van de AOW-leeftijd. Op tafel lag een uitgebreid pakket aan voorstellen en maatregelen die een stap voorwaarts zouden zijn geweest voor alle werkgevers en hun werknemers, vindt LTO Nederland.

'Het pakket aan voorstellen en maatregelen voor modernisering van het pensioenstelsel was een 'offer you can't refuse', aldus voorzitter Marc Calon van LTO Nederland. 'Des te spijtiger is het dat het niet gelukt is om met de vakbonden tot een pensioenakkoord te komen',

Onderdeel van de gesprekken vormden de plannen van de vakbonden voor een verplichte pensioenopbouw voor zzp'ers en een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. LTO Nederland heeft zich met succes tegen dit plan verzet.

'Het pakket aan voorstellen en maatregelen was een 'offer you can't refuse'

Het mislukken van het overleg betekent dat er op korte termijn niets verandert, maar de gevolgen op lange termijn groot kunnen zijn.

Pensioenen korten

Voor het pensioenfonds voor de agrarische sector, BPL Pensioen, blijft alles voorlopig bij het oude. Volgens BPL-voorzitter René le Clerq zijn de gevolgen merkbaar als het pensioenfonds eind 2020 niet de minimale dekkingsgraad van 105 procent heeft behaald.

'Dan zullen we moeten korten op de pensioenuitkeringen. En een onderdeel van de voorstellen was juist dat de regering maatregelen zou nemen om dit te voorkomen. Die kans is verkeken. Het positieve is dat we nog twee jaar hebben om aan de norm te voldoen.'

Onvrede

Le Clerq had ook gehoopt dat de onvrede over het huidige pensioenstelsel, waarbij jongeren relatief veel en ouderen relatief minder bijdragen, zou worden weggenomen met het akkoord. Hij spreekt dan ook van een gemiste kans nu het overleg is gestaakt.

Het vertrouwen en de houdbaarheid van het huidige pensioenstelsel staat al lange tijd onder druk, stelt LTO Nederland. Hervorming is daarom noodzakelijk, zodat het perspectief voor alle deelnemers verbetert. 'Het mislukken brengt discussie over de hoogte van de premie en kortingen op de pensioenen echter dichterbij. Dat is niet in belang van werkgevers en werknemers', aldus Marc Calon.

Modernisering

Modernisering van het pensioenstelsel is en blijft nodig vindt LTO Nederland. De organisaties blijft vertrouwen houden dat er alsnog afspraken kunnen worden gemaakt'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  50 %
Meer weer