Cafetariaregeling seizoenswerk blijft deels intact

De cafetariaregeling voor agrarisch seizoenswerk is het komende jaar niet helemaal van tafel. De overheid en de Belastingdienst geven enige ruimte voor de uitruil van brutoloon tegen een onbelaste vergoeding voor extra kosten die buitenlandse werknemers moeten maken.

Cafetariaregeling+seizoenswerk+blijft+deels+intact
© VidiPhoto

Met de inwerkingtreding van het onderdeel 'meerwerk' in de Wet minimumloon per 1 januari 2018 dreigde het gebruik van de cafetariaregeling sterk ingeperkt te worden. Het ruilen van loon voor een vergoeding van bijvoorbeeld reis- en verblijfskosten (ET-kosten) is alleen nog mogelijk voor het deel van het loon dat uitstijgt boven het minimumloon.

Die voorwaarde geldt voor zowel de uren van de normale arbeidsduur als voor de uitbetaalde overuren. Daarmee zou de cafetariaregeling, die zowel voor buitenlandse werknemers als voor werkgevers aantrekkelijk is, vrijwel niet meer toe te passen zijn.

Intensief overleg

Eind vorig jaar bleek, na intensief overleg van LTO met de ministeries van SZW en Financiën en met de Belastingdienst, dat er toch nog meer ruimte is voor uitruil van brutolooncomponenten met een onbelaste vergoeding dan eerder gedacht. Daarbij gaat het om de toeslagen op het loon, met name om de 8 procent minimumvakantiebijslag.

Die vakantiebijslag mag, net als de piekurentoeslag, bonussen en bovenwettelijke vakantiedagen ook in 2018 ingezet worden voor de fiscale uitruil. Daarmee blijft er een mogelijkheid voor toepassing van de cafetariaregeling.

LTO Nederland betreurt de beperkingen in de cafetariaregeling, maar is blij dat toepassing ervan niet helemaal van de baan is. De inperkingen doen pijn, maar werkgevers en werknemers in het agrarische seizoenswerk hebben niet alle voordelen verloren.

Collectief geregeld

Voordat werkgevers gebruik kunnen maken van de cafetariaregeling, is toestemming van de Belastingdienst nodig. LTO Nederland heeft dat voor de leden van LTO Noord, ZLTO, LLTB en de aangesloten vaktechnische organisaties LTO Noord Glaskracht, NFO, POV en KAVB collectief geregeld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer