Kamer+steekt+stokje+voor+korting+op+budget+voor+leerbanen
Nieuws
© DIRK HOL

Kamer steekt stokje voor korting op budget voor leerbanen

De dreigende miljoenenbezuiniging op leerbanen voor mbo-leerlingen is van de baan. De Tweede Kamer steekt op initiatief van Lodewijk Asscher (PvdA) een stokje voor het plan dat in de Miljoenennota voor 2019 staat.

Het kabinet kondigde aan volgend jaar 19,5 miljoen euro te gaan korten op de subsidieregeling voor praktijkleren in het mbo. Het gaat om de subsidie die werkgevers krijgen wanneer zij een leerwerkplaats aanbieden aan jongeren die de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) volgen.

Bbl’ers werken drie of vier dagen per week. Daarnaast volgen zij lessen op school. Werkgevers die staan geregistreerd als erkend leerbedrijf kunnen een vergoeding krijgen van maximaal 2.700 euro per leerling per studiejaar. Dat bedrag geldt als compensatie van de gemaakte begeleidingskosten.

Bizar idee

Tijdens de algemene beschouwingen noemde Asscher het ‘een bizar idee’ om te gaan bezuinigen op de succesvolle constructie waarbij meer dan 100.000 mbo-leerlingen scholing combineren met het opdoen van praktijkervaring. ‘Leerbanen kunnen een leven lang verschil maken in het leven van jongeren die kunnen leren én werken’, aldus het Kamerlid.

Hij diende een motie in die de regering vraagt om af te zien van de korting. Twaalf andere fracties, waaronder de vier coalitiepartijen, zetten er ook hun handtekening onder. Uiteindelijk werd de motie met algemene stemmen aangenomen.

Pleidooi van LTO

LTO Nederland is blij dat de het budget voor de leerbanen in elk geval voor volgend jaar gered lijkt te zijn. In aanloop naar de algemene beschouwingen had LTO de Kamerleden gewezen op de consequenties van de voorgenomen korting. Ook in de groene sector dreigden daardoor heel wat leerbanen te verdwijnen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer