SZW tevreden over aanpak schijnconstructies

De Wet aanpak schijnconstructies (WAS) leidt in de praktijk tot verbeteringen. Dat meldt minister Wouter Koolmees (SZW) op basis van een recent onderzoek naar de effecten van de wet.

SZW+tevreden+over+aanpak+schijnconstructies
© Nieuwe Oogst

De WAS is sinds ruim twee jaar van kracht. Voor het onderzoek zijn alle partijen die betrokken waren bij de totstandkoming van de wet, ook werkgevers- en werknemersorganisaties, gevraagd naar hun ervaringen in de afgelopen tijd.

Volgens de vakbonden gaat van de wet een preventieve werking uit. Loonkwesties worden sneller opgelost omdat werkgevers sneller en beter meewerken aan betaling van het achterstallige loon.

Keurmerken

Verschillende werkgeversorganisaties zijn overgegaan tot het in stellen van een sectorspecifiek keurmerk of tot het ontwikkelen van een gezamenlijke aanpak om er voor te zorgen dat (onder-)aannemers de wet- en regelgeving naleven. Loonstrookjes worden steeds beter gespecificeerd waardoor de Inspectie SZW beter kan controleren of de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (Wml) wordt nageleefd.

In de afgelopen twee jaar zijn de inspectiegegevens van 2.817 onderzochte bedrijven openbaar gemaakt. Bij deze bedrijven is in 755 gevallen een boete opgelegd. Bij 2.062 is geen overtreding is geconstateerd die openbaar gemaakt kan worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer