In land- en tuinbouw minste kans op beroepsziekte

Het risico op een beroepsziekte is in de land- en tuinbouw kleiner dan in andere sectoren van de economie. Dat meldt de Inspectie SZW in een overzicht van de arbeidsveiligheid in Nederland.

In+land%2D+en+tuinbouw+minste+kans+op+beroepsziekte
© VidiPhoto

In de agrarische sector en visserij is er een kans van 1,7 op de 100 dat iemand een beroepsziekte oploopt. Dat is bijna de helft lager dan het gemiddelde van 3,2 op de 100 voor alle sectoren.

De gezondheidszorg (4), industrie (3,7) en bouw (3,6) staan bovenaan de lijst met meest risicovolle bedrijfstakken. In de gezondheidszorg is zowel de kans op lichamelijke als psychische beroepsziekten het grootst.

Agrarische sector het laagst

In de agrarische sector is die kans het laagst, met 0,7 op de 100 kans op aandoeningen die verband houden met houding- en bewegingsapparaat, 0,4 kans op een psychische aandoening en 0,6 kans op overige beroepsziekten.

De samenleving als geheel krijgt de torenhoge rekening gepresenteerd

Marc Kuipers, inspecteur-generaal van de Inspectie SZW

De cijfers staan in het rapport 'Staat van arbeidsveiligheid' dat de Inspectie SZW voor het eerst heeft uitgebracht. Het is bedoeld om alle betrokkenen te informeren en om de maatschappelijke discussie over arbeidsveiligheid te bevorderen.

Veiligheid schiet nog tekort

Volgens Marc Kuipers, inspecteur-generaal van de Inspectie SZW, is er in Nederland nog steeds sprake van tekortschietende arbeidsveiligheid. 'In ernst en omvang anders dan in het verre verleden, maar nog steeds doen te veel werknemers ongezond en onveilig werk', schrijft hij in een voorwoord bij het rapport.

'Voor de werknemers die worden getroffen door onveilig werk zijn de consequenties groot en deze hebben een blijvende impact op hun directe omgeving. Bedrijven ondervinden er schade van en de samenleving als geheel krijgt de torenhoge rekening gepresenteerd', aldus Kuipers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
Meer weer