SZW+houdt+been+stijf+bij+seizoenarbeidregels
Nieuws
© William Hoogteijling

SZW houdt been stijf bij seizoenarbeidregels

Werkgevers die gebruik maken van seizoenarbeid ondervinden flinke nadelen van veranderingen in de wetgeving die 1 januari van kracht worden. Minister Wouter Koolmees (SZW) is echter niet bereid tot aanpassingen.

Dat blijkt uit een brief die de bewindsman aan de Kamer heeft gestuurd. Daarin beantwoordt hij vragen die VVD en SGP eerder gesteld hadden aan zijn voorganger Lodewijk Asscher.

LTO Nederland stelde eerder dit jaar het probleem aan de orde van de uitruil van loon op overuren tegen een netto vergoeding voor dubbele kosten voor huisvesting, levensonderhoud en reizen aan buitenlandse werknemers. Dat kan nu nog wel, deze regeling is voordelig voor zowel werknemers als werkgevers.

Geen resultaat overleg

Per 1 januari mogen meerwerkvergoedingen niet meer worden uitgeruild. Minister Koolmees meldt dat zijn ambtenaren er over hebben gesproken met LTO, maar dat overleg lijkt niet verder te zijn gekomen dan een verduidelijking van de nieuwe regels.

LTO is teleurgesteld dat er bij het ministerie van SZW geen bereidheid is om tot een oplossing te komen. Aangegeven is dat de nieuwe regeling het vervullen van vacatures in het seizoenwerk in land- en tuinbouw nog moeilijker gaat maken.

Certificering van huisvesting

Minister Koolmees geeft ook aan dat inhoudingen door werkgevers op het minimumloon voor de kosten van huisvesting in de agrarische sector komend jaar echt niet meer mogelijk zijn. In principe kan zo'n inhouding wel, maar voorwaarde is dat de verhuurder is gecertificeerd en er een cao-afspraak is met normen voor de kwaliteit van de huisvesting.

Dergelijke kwaliteitsnormen waarop door certificerende instellingen gecontroleerd kan worden, zijn nog niet in de agrarische cao's opgenomen, stelt Koolmees vast. Hij biedt aan om de sociale partners in land- en tuinbouw van de nodige informatie te voorzien als ze dat gaan regelen.

Weer

 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer