FBE Noord-Brabant past beheer wilde zwijnen aan

De Faunabeheereenheid Noord-Brabant (FBE) gaat zich inzetten voor een aantal verbeteracties ten aanzien van de uitvoering van het beheer van wilde zwijnen. Daarmee volgt ze het advies op van de zwijnencommissie.

FBE+Noord%2DBrabant+past+beheer+wilde+zwijnen+aan
© Provincie Noord-Brabant

De FBE wil met de verbeteracties meer grip krijgen op de ontwikkeling en verspreiding van het aantal wilde zwijnen in de provincie en daarmee het risico op insleep en overdracht van Afrikaanse varkenspest vanuit België minimaliseren.

Een van de maatregelen die de FBE voor ogen heeft, betreft het verschil in opvatting over het nulstandbeleid: er mogen wel of geen wilde zwijnen zijn. 'De FBE vraagt de provincie om haar beleid ten aanzien van wilde zwijnen nader te formuleren, zodat elke vorm van eigen interpretatie wordt voorkomen', zegt Hilde Kooijmans van de FBE.

Vangkooi

Een andere maatregel die de FBE wil doorvoeren, is om de vangkooi als aanvullend middel op meer plekken inzetbaar te maken. 'Daarvoor is aanpassing van het huidige beleid nodig', aldus Kooijmans.

De FBE vindt dat het opstarten van een ondersteuningsteam het beheer van wilde zwijnen verder zou kunnen optimaliseren. Hoe dat moet, wordt nog verder uitgewerkt.

Kennisoverdracht

Daarnaast wil de FBE steviger inzetten op het op peil brengen van goede informatie- en kennisoverdracht. 'Zeker in de huidige situatie met de dreiging van Afrikaanse varkenspest en de mens als belangrijkste introductiebron, dient goede informatie beschikbaar gesteld te worden om het risico op besmetting te voorkomen', benadrukt Kooijmans.

De FBE vindt het belangrijk dat de betrokken partijen in verbinding zijn met elkaar, zodat er begrip is voor elkaars standpunten en er draagvlak is voor het treffen van de nodige maatregelen. 'Geen van de betrokken partijen is alleen in staat om de complexe problematiek het hoofd te bieden.'

Samenwerking

In de zwijnencommissie werken jagers samen met onder meer ZLTO, terreinbeherende instellingen en natuurorganisaties.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer