Belgische jager scherp op Afrikaanse varkenspest

Jagers in België die in contact komen met everzwijnen, moeten extra aandacht besteden aan sanitaire maatregelen om de verspreiding van de Afrikaanse varkenspest tegen te gaan.

Belgische+jager+scherp+op+Afrikaanse+varkenspest
© Provincie Noord-Brabant

Dat stelt de belangenvereniging voor de jacht, Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV). 'Was en ontsmet kleding en laarzen en reinig de wagen.' De jachtsector maakt deel uit van de nationale taskforce die vrijdag in België bijeenkwam, zo schrijft Vlaams Infocentrum land-en tuinbouw.

• Lees ook: Brabant werkt mee aan drukjacht wilde zwijnen

De nationale taskforce vergaderde om alle betrokken partijen te informeren over de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in het zuiden van de provincie Luxemburg. In de besmette zone geldt voor minimaal één maand een jachtverbod. Wie elders in Wallonië jaagt en een dood everzwijn vindt, wordt verzocht dit te melden bij een van de autoriteiten.

Nieuwe haard

Voor Vlaanderen gelden voorlopig geen jachtbeperkingen. Toch wordt jagers aangeraden om ook hier zieke of dode exemplaren altijd te melden bij het Agentschap voor Natuur en Bos, en sanitaire voorzorgsmaatregelen te nemen.

Jagers die zelf een everzwijn schieten, kunnen altijd een staal opsturen naar de overheid of het laten afnemen door een dierenarts. 'Op die manier kan een nieuwe haard snel ontdekt worden en de verspreiding worden ingedamd', zegt HVV-directeur Geert Van den Bosch.

Nachtrichtkijkers

Hubertus Vereniging Vlaanderen roept samen met Face, de Europese koepelorganisatie van jagers, de autoriteiten ook op om jagers te ondersteunen die willen meehelpen de Afrikaanse pest in te dammen. Ze kunnen dat onder meer doen door nachtrichtkijkers toe te staan.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

Meer weer