Voorlopig geen ophokplicht varkens

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) is voorlopig niet van plan ophokplicht voor varkens die buiten lopen te bepleiten. Vooral het afschieten van wilde zwijnen buiten de toegestane leefgebieden krijgt prioriteit.

Voorlopig+geen+ophokplicht+varkens
© Egbert Jonkheer

Het risico op een uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Nederland is nog niet zo groot dat een wettelijke ophokplicht nodig is.

Varkenshouderijen met buitenuitloop voor hun varkens moeten wel voorbereid zijn op een ophokplicht en nadenken over het adequaat afrasteren van hun bedrijf.

Noodopvang

Ook raadt de POV varkenshouders aan na te gaan of zij over voldoende noodhuisvesting beschikken en de bioveiligheid op hun bedrijf zo groot mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan afscheiding van het bedrijf van de omgeving en adequate ongediertebestrijding.

De POV en de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) zullen bij de private kwaliteitssystemen IKB, Skal en Beter Leven aandringen op extra aandacht voor bioveiligheid en preventieve maatregelen tijdens de controles.

Dubbele omheining

Dierenarts Johan Kamp van De Oosthof Dierenartsen, die in zijn vrije tijd jager is, ziet wilde zwijnen die varkenshouderijen binnendringen als een groot risico. Daarom vindt hij dat biologische en scharrelvarkenshouderijen moeten worden verplicht om een dubbele omheining om het bedrijf te plaatsen. 'Prima dat deze vorm van varkenshouderij bestaat, maar deze maatregelen zijn noodzakelijk.'

De meeste aandacht in het preventiebeleid van de overheid gaat nu uit naar het reduceren van de populatie wilde zwijnen buiten de drie aangewezen leefgebieden Veluwe, Meinweg en Meerlebroek. Minister Carola Schouten van LNV heeft hierover bestuurlijke afspraken gemaakt met de provincies. De intentie om dit nu op te pakken, is er bij de provincies, stelt de POV.

Reactie CDA

CDA-Kamerlid Jaco Geurts is tevreden over de verruiming van de jachtmogelijkheden die Schouten eind vorige week heeft afgekondigd.

'Ik schrok aanvankelijk van de reactie van de Nederlandse regering en provincie Noord-Brabant op het nieuws dat er Afrikaanse varkenspest was aangetroffen in de Belgische provincie Luxemburg. Ik weet als geen ander dat een uitbraak enorm ingrijpend is voor alle familiebedrijven en hun dieren. Dit besluit tot verruiming van de jachtmogelijkheden juich ik toe.'

Prioriteit

Wat de POV betreft krijgt het reduceren van de populaties wilde zwijnen in de gebieden die grenzen aan snelwegen met veel internationaal wegtransport prioriteit, evenals de gebieden met veel intensieve veehouderij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer