Brabant werkt mee aan drukjacht wilde zwijnen

Gedeputeerde Johan van den Hout van provincie Noord-Brabant wil meewerken aan een proef met drukjacht op wilde zwijnen, vanwege de risico's die de oprukkende Afrikaanse varkenspest met zich meebrengt.

Brabant+werkt+mee+aan+drukjacht+wilde+zwijnen
© Lé Giesen

Dit zegt hij in het KRO/NCRV programma 'De Monitor', dat afgelopen dinsdagavond op NPO2 werd uitgezonden. Buiten de officiële leefgebieden op de Veluwe en in het oosten van Limburg mogen geen wilde zwijnen voorkomen. Dat gebeurt toch.

• Lees ook: Afrikaanse varkenspest gevonden in Zuid-België

Onder andere in de regio Heeze –Leende in Noord-Brabant wordt de afgesproken 'nulstand' niet gehaald. Daarom wil Van den Hout in deze regio een proef met drukjacht toestaan. Burgemeester Paul Verhoeven van de gemeente Heeze / Leende dringt hier op aan. Het schieten van wilde zwijnen zonder de verboden drukjacht kost veel tijd en geld.

Buiten leefgebieden Limburg

Momenteel komen buiten de afgerasterde toegestane leefgebieden ook wilde zwijnen in Zuid- en Midden-Limburg voor, die steeds meer schade en gevaarlijke situatie in het verkeer veroorzaken. Dat meldt LLTB. In de gebieden Meinweg en Meerlebroek in Oost-Limburg mag een beperkte populatie leven, net als op de hoge Veluwe. Buiten de vastgestelde leefgebieden wordt de nulstand al langere tijd niet gehaald.

Het aantal wilde zwijnen buiten de toegestane leefgebieden is de afgelopen jaren toegenomen, meldt ook het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) in het rapport 'Wilde zwijnen op weg in Nederland'. Met name in de gebieden Midden- en Zuid Limburg, het zuidoosten van Noord-Brabant en Noordwest Veluwe heeft dit geleid tot meer schade.

Voedsel buiten leefgebieden

Deze toename wordt eveneens waargenomen in de aangrenzende landen. Gelet op de grote hoeveelheden beschikbaar en bereikbaar voedsel (landbouwgewassen) buiten de toegestane leefgebieden en niet overal effectief populatiebeheer mag verwacht worden dat de aantalsontwikkeling doorzet, schrijft het CLM.

Een intensievere populatiebeheersing kan het aantal verminderen waarbij gebruik gemaakt mag worden van alle beschikbare jachtmogelijkheden. Hierbij moet goed gekeken worden naar de veiligheid en toepasbaarheid in de omgeving, raadt het CLM in de rapportage aan.

Jacht aanbevelingen CLM

- Effectief populatiebeheer buiten de leefgebieden vraagt om afschieten van relatief meer jonge dieren.
- Het toepassen van aanzit-drukjacht is een noodzakelijke aanvulling op de bestaande jachtmethoden om effectief populatiebeheer uit te kunnen voeren buiten de toegestane leefgebieden.
- Integreer het nulstandsbeleid in een specifieker ruimtelijk beleid waarin partijen afspraken maken over enerzijds gebieden waarin nulstandsbeleid feitelijk leefgebiedenbeleid wordt en anderzijds gebieden waar het nulstandsbeleid standvastig wordt nageleefd. Het gaat dan om gebieden met een hoge intensiteit aan gehouden varkens, verkeersbewegingen en/of bebouwing.

Doodstraf zwijnen

In het programma 'De Monitor' wordt het afschieten van wilde zwijnen de 'doodstraf voor wilde zwijnen' genoemd. 'Het zijn de boeren die de intensieve veehouderij in stand houden', wordt er gezegd. Ook de verregaande Deense aanpak van de bestrijding van Afrikaanse Varkenspest krijgt aandacht in het TV programma. Waarschijnlijk volgend jaar wordt er een 70 kilometer lang hek langs de Deense grens met Noord-Duitsland gezet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer