CDA+Gelderland+wil+maatregelen+tegen+varkenspest
Nieuws
© Twan Wiermans

CDA Gelderland wil maatregelen tegen varkenspest

CDA Gelderland vindt dat de capaciteit moet worden opgevoerd om de nulstand van wilde zwijnen te bereiken nu uitbraak van Afrikaanse varkenspest dreigt. In Gelderland is alleen de Veluwe als leefgebied voor wilde zwijnen aangewezen, maar ook buiten de Veluwe leven wilde zwijnen.

Volgens Statenlid Engelina van Steenbrugge vormen de zwijnen een risico voor de verspreiding van de Afrikaanse varkenspest. 'Tijdens de behandeling van de kadernota faunabeleid in september van dit jaar is duidelijk geworden dat er nog steeds wilde zwijnen in de nulstandgebieden voorkomen. Ik wil van Gedeputeerde Staten weten wat ze doen om de afgesproken nulstand in de aangewezen nulstandgebieden wilde zwijnen te realiseren en wat voor extra maatregelen worden genomen om besmetting en verspreiding te voorkomen.'

• Lees ook: CDA en VVD vragen Den Haag zwijnenjacht te coördineren

Het CDA wil dat er daarnaast overleg wordt gevoerd met beheerders van natuurgebieden over maatregelen om besmetting van wilde zwijnen te voorkomen. 'Voorkomen is beter dan genezen. Laten we alle moeite doen om herhaling van de uitbraak van varkenspest, zoals in 1997, en de bijbehorende ruimingen van varkens tegen te gaan.'

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 9°
  70 %
Meer weer