LNV geeft meer ruimte voor jacht op wilde zwijnen

Minister Carola Schouten (LNV) geeft meer ruimte voor het afschieten van wilde zwijnen. De beperkte bewegingsjacht mag tijdelijk worden toegepast in verband met de dreiging van Afrikaanse varkenspest.

LNV+geeft+meer+ruimte+voor+jacht+op+wilde+zwijnen
© VidiPhoto

De kans op Afrikaanse varkenspest in Nederland kan worden verkleind door het aantal wilde zwijnen te verlagen. Maar in de praktijk blijkt dat de reguliere bejagingsmethoden onvoldoende effectief zijn. De provincies hadden Schouten daarom gevraagd om extra maatregelen voor populatiebeheer.

De bewindsvrouw meldt nu dat ze gebruikmaakt van een uitzonderingsbepaling in de wet en een tijdelijke beperkte bewegingsjacht op wilde zwijnen toestaat. 'We moeten er alles aan doen om het risico op Afrikaanse varkenspest in Nederland zo klein mogelijk te houden', motiveert ze die beslissing.

Drijvers en honden

Bij de vorm van jacht die nu wordt toegestaan, beweegt een beperkte groep mensen (maximaal zes personen) met aangelijnde honden (maximaal drie) de zwijnen op een rustige manier richting de jagers (maximaal zes personen). De jachtwijze mag uitsluitend worden toegepast in gebieden waar voor wilde zwijnen eigenlijk de nulstand toegepast zou moeten worden.

Op verzoek van de provincies wordt ook bekeken of er een uitbreiding van de ontheffing voor geluiddempers kan komen. Voor het gebruik van een geluiddemper is een ontheffing nodig op grond van de Wet wapens en munitie. Nu beschikken alleen jagers in dienst van grote terreinbeheerders over een dergelijke ontheffing.

Overleg met Justitie

Om een reductie van het aantal wilde zwijnen buiten de leefgebieden effectief te laten zijn, is het volgens Schouten 'zeer gewenst' dat ook andere jagers die op wilde zwijnen schieten, over een dergelijke ontheffing beschikken. Ze overlegt hierover met het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer