Belgische+Boerenbond+wil+harde+aanpak+wilde+zwijnen
Nieuws
© Provincie Noord-Brabant

Belgische Boerenbond wil harde aanpak wilde zwijnen

De Belgische Boerenbond wil een harde aanpak om de populatie wilde zwijnen beheersbaar te houden. Dat moet de overlast indammen en mogelijke besmetting van Afrikaanse varkenspest in varkensstallen voorkomen.

Limburgse boeren klagen volgens de Boerenbond al langer over de schade die wilde zwijnen aanbrengen aan de landbouwgewassen. Daarbij komt nu ook nog het gevaar dat wilde zwijnen de Afrikaanse varkenspest overbrengen.

• Lees ook: Dreiging Afrikaanse varkenspest neemt toe

Om de populatie wilde zwijnen in te dammen, wil de Boerenbond een doortastende en gezamenlijke aanpak van alle betrokken partijen rond vijf concrete aandachtspunten. Dat zijn monitoring, bejaging, afschermen natuurgebieden, aanstellen van een 'everzwijncoördinator' en maatregelen om de Afrikaanse varkenspest te voorkomen.

'Voor Boerenbond is het hoog tijd dat er krachtdadig wordt opgetreden', zegt voorzitter Sonja De Becker van de Boerenbond. 'Doordat de oogst vroeger dan andere jaren plaatsvond, liggen de gronden er nu al goed bij om bejaging te starten.'

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer