Drukte bij kerststerrenkweker in Honselersdijk

Bij kwekerij De Bonfut in Honselersdijk maken medewerkers kerststerren gereed voor de Britse markt.

Het bedrijf teelt 80 procent van zijn poinsettia's voor deze afzetmarkt, waar ze via een retailorganisatie naar de consument gaan. Volgens eigenaar Erik van de Valk begint de drukte voor de kerst langzaam op gang te komen.

De topdrukte is van eind november tot en met halverwege december. De ondernemer signaleert dat, ondanks dat 80 procent van de plant nog rood is, andere kleuren meer in zwang raken. 'Naar wit, wit-rood en rozeachtig komt meer vraag.'

Vertakking

Van der Valk poot de kerststerren in juli. Twee weken daarna topt hij de planten voor de vertakking. Vervolgens zet hij de planten nog twee keer uit om de groei te stimuleren. Het teeltbedrijf levert de kerstplant in twee potmaten: de standaard 13 (zo'n 250.000) en de mini met één bloem in een 6 centimeter pot (ongeveer 150.000). 'Engelsen zien de poinsettia vooral als cadeau', zegt Van der Valk. 'Veel gaan er ook in cadeauverpakking weg.'

Op de brexit heeft de teler zich nog niet kunnen voorbereiden. 'Niemand weet waar het naartoe gaat. Ook mijn afnemer niet', schetst hij de onzekere situatie. Naast kerststerren kweekt Van der Valk hortensia's en pluischrysanten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer