Grote krimp CO2-uitstoot kassen Westland

Door de veranderingen in de sectorstructuur in het Westland, energievraag en energievoorziening daalt de CO2-emissie in 2030 ten opzichte van 2015 met circa twee derde.

Grote+krimp+CO2%2Duitstoot+kassen+Westland
© Roel Dijkstra

Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Capturam. Richting 2030 worden voor de glastuinbouw in de regio Westland op energiegebied vergaande veranderingen voorzien.

De totale warmtevraag zal dalen. Daarnaast wordt een verschuiving van aardgas naar duurzame bronnen als geothermie en warmte van derden voorzien.

Daling areaal

Er is onderscheid gemaakt tussen een pessimistische, een gematigde en een optimistische ontwikkeling van de glastuinbouw in de regio Westland. In elk van deze drie scenario's voor 2030 wordt een daling van het glastuinbouwareaal voorzien.

Dit is van invloed op de totale energievraag. Hiernaast is ook de verschuiving tussen de teelt van de verschillende gewassen van invloed. In elk van de scenario's wordt een daling van de warmtevraag per vierkante meter en een stijging van de elektriciteitsvraag per vierkante meter voorzien.

Warmtenetwerken

De energievoorziening van de glastuinbouw is in elk van de scenario's 2030 een mix van bronnen. De sector steunt dan minder op aardgas. De inzet van geothermie, warmte van derden en inkoop van elektriciteit zal groeien. De komst van warmtenetwerken en externe CO2-voorziening zijn hierbij essentieel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer