Westlandse tuinbouw klaar voor warmtenet

Westlandse glastuinbouwondernemers onderschrijven het belang van een Warmtesysteem Westland (WSW). Hierbij worden lokale warmtebronnen aan elkaar gekoppeld door een open en onafhankelijk beheerd warmtenetwerk. Een haalbaarheidsonderzoek werd op 1 november gepresenteerd.

Westlandse+tuinbouw+klaar+voor+warmtenet
© Thierry Schut

'De Westlandse telers zien één gebiedsdekkend warmtesysteem voor geothermie, bio-energie, WKK's en havenwarmte voor zich. In Westland zijn al vele bedrijvenclusters die een geothermiebron hebben of ontwikkelen en er zijn meer potentiële bronnen in het gebied aanwezig', zei voorzitter Jacco Vooijs van LTO Glaskracht Westland.

Met dit collectieve systeem kan de Westlandse glastuinbouw ruim 650 miljoen kuub aardgas per jaar besparen. Dat is vergelijkbaar met het jaarlijkse gasverbruik van een grote Nederlandse stad.

Havenwarmte

Daarmee brengen de telers de CO2-uitstoot aanzienlijk terug. Naast lokale warmte is havenwarmte nodig om kassen en gebouwen in Westland en Midden-Delfland van warmte te voorzien.

'De Westlandse telers zien één gebiedsdekkend warmtesysteem voor zich'

© LTO Glaskracht

Op 1 november werd het haalbaarheidsonderzoek naar WSW door Jacco Vooijs aangeboden aan de wethouders Zwinkels en Varekamp van gemeente Westland en wethouders Horlings en Smit van gemeente Midden-Delfland.

Adviezen

Het haalbaarheidsonderzoek, door LTO Glaskracht Nederland uitgevoerd, resulteert in een aantal opties en adviezen op het gebied van techniek, financiën en organisatie.

Door het aantal bronnen fors uit te breiden en aan elkaar te knopen, wordt de leveringszekerheid van warmte groter en kan de warmte beter benut worden. Om het systeem robuust te maken heeft WSW ook havenwarmte nodig. Daarnaast is de levering van voldoende externe CO2 voor de glastuinbouw een noodzakelijke voorwaarde om WSW te laten slagen.

Stap voor stap

WSW kan het beste stapsgewijs ontwikkeld worden. Dat kan door het realiseren van lokale warmtebronnen en clusternetten. Ieder clusternet bevat een/enkele hoofdleiding(en) die verzwaard worden uitgevoerd om de netten met elkaar te verbinden.

Voor het totale warmtenetwerk is een investering van 360 tot 650 miljoen euro nodig. De investering is afhankelijk van de reikwijdte van het systeem (aantal aansluitingen) en de diameter van de hoofdleiding.

Onafhankelijk

Een grotere hoofdleiding kan op termijn aan meer bedrijven en huishoudens warmte leveren, maar is bij de aanleg lastiger te financieren omdat er nog geen zekerheid is over de benutting van de extra capaciteit. De regio doet hiervoor een beroep op ondersteuning van de overheid.

De telers vinden dat het transport van warmte centraal en professioneel georganiseerd moet worden, zodat iedereen op het netwerk kan leveren of afnemen. Zeggenschap van de telers in dit warmtenetbedrijf is gewenst voor de ontwikkeling van, en draagvlak voor het systeem.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer