Weideseizoen+weer+opnieuw+begonnen
Nieuws
© Ida Hylkema

Weideseizoen weer opnieuw begonnen

Door de regenval sinds begin augustus is het alsof het weideseizoen weer opnieuw is begonnen. Melkkwaliteitsorganisatie Qlip controleert namens FrieslandCampina of leden melkveehouders zich houden aan de criteria om in aanmerking te komen voor de weidepremie.


Geleidelijk meer uren weidegang geven en minder bijvoeren, adviseert Stichting Weidegang. Veel bedrijven moeten hun best doen om het 720 uren criterium dat zuivelcoöperatie FrieslandCampina hanteert te halen, vanwege de droge zomer waardoor op veel bedrijven minstens een maand geen weidegang werd toegepast.

Dit uren criterium voor het jaarlijks aantal uren weidegang is een voorwaarde om in aanmerking te komen voor de volledige weidepremie, die dit jaar bruto 1,5 cent per kilo melk bedraagt.

Gemiddeld ruim 50 kg ds / ha grasgroei

Stichting Weidegang adviseert de koeien enigszins te dwingen om meer vers gras uit de wei te halen. Het is nu wel iets moeilijker, omdat het gras lang niet zo smakelijk is als in het voorjaar. Maar de weersverwachting is gunstig. Droog en zonnig, misschien wel weken achter elkaar. Wel is het mogelijk dat de grasgroei de komende week in de droogste regio’s van het land weer stilvalt. Gemiddeld wordt de grasgroei per hectare per dag op ruim 50 kilogram drogestof per hectare ingeschat.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer